Ex -Yu

Vlada Kosova: Dogovoreno otvaranje dva granična prelaza

Vlada Kosova: Dogovoreno otvaranje dva granična prelaza
Vlada Kosova: Dogovoreno otvaranje dva granična prelaza

PRIŠTINA - U Briselu je, kao je saopštila kosovska vlada, dogovoreno da se između Srbije i Kosova otvore dva nova granična prelaza - "Kapia e Sfirces" između Kamenice i Medveđe i prelaz od Zubinog Potoka prema Novom Pazaru,

Kako je prenio prištinski "Ekspres" , otvaranje graničnih prelaza ''Kapia e Sfirces'' maksimalno će olakšati slobodu kretanja za Albance iz doline Preševa, a posebno onih iz Medveđe, jer će se put skratiti za oko 100 kilometara i preko ovog prelaza na Kosovo će moći da stignu putujući samo 28 kilometara. 

''Tokom ljeta i vremena kada su praznici, ovaj novi granični prelaz omogućiće albanskoj dijaspori još veći pristup prema Kosovu", rekla je ministarka Edita Tahiri, koja predvodi prištinsku delegaciju na pregovorima sa Beogradom u Briselu.

Takođe je postignut dogovor za uspostavljanje carinskih zvaničnika na graničnom prelazu Mutivode jer je to, kako navodi ''Ekspres'' bio zahtjev albanskih staniovnika opštine Medveđa.

Budžet za izgradnju stalnih objekata IBM od Fonda IPA za Kosovo i Srbiju je 21 milion evra.

 Šef kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je prije dva dana u Briselu da su razgovori koje je vodio sa prištinskom delegacijom protekli u pozitivnom duhu, ali da suprotna strana izjavama za medije ne doprinosi izgradnji povjerenja.

On je drugog dana tehničog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine rekao da je danas prije svega bilo riječi o naplati osiguranja za motorna vozila na administrativnoj liniji sa Kosovom.

"Srbi i Albanci na KiM imaju i pravo i potrebu da administrativnu liniju svojim vozilima prelaze bez naplate dodatnog osiguranja i mi smo danas pristupili razgovorima u dobroj vjeri da će se to uskoro ostvariti", saopštio je Đurić novinarima.

On je kazao da su razgovori bili konstruktivni, ali da prištinska strana nakon njih preko medija često salje neistinite i svađalačke poruke, navodeći kao primjer izjavu potpredsjednice kosovske vlade Edite Tahiri da će Kosovo međunarodni pozivni broj dobiti preko Austrije.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije