Ex -Yu

Vlada Slovenije imenovala francuskog sudiju za arbitrazu

Vlada Slovenije imenovala francuskog sudiju za arbitrazu
Vlada Slovenije imenovala francuskog sudiju za arbitrazu

Ljubljana - Slovenačka vlada danas je imenovala Francuza Ronija Abrama, predsednika Međunarodnog suda pravde, za novog predstavnika Slovenije u arbitražnom tribunalu koji odlučuje o teritorijalnom sporu između te zemlje i Hrvatske oko Piranskog zaliva, javila je agencija STA.

Premijer Miro Cerar je ranije danas rekao da će ime novog sudije zvanično objaviti brzo, ali tek kad o njegovom imenovanju budu obavešteni svi zainteresovani učesnici u arbitraži, prenela je agencija STA.

"Sudija je izabran", rekao je prethodno novinarima slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan po izlasku sa sednice vlade.

Kancelarija slovenačkog premijera je objasnila da je procedura imenovanja novog sudije poverljiva i da o izboru prvo treba da budu obavešteni svi učesnici arbitraže.

Predstavnici Slovenije u Arbitražnom sudu, Jernej Sokolec i Simona Drenik, podneli su ostavke nakon što su isplivali transkripti i snimci njihovih kompromitujućih telefonskih razgovora.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je objavio da će Hrvatska izaći iz tog postupka "jer je kontaminiran", a Arbitražni sud je zatim zatražio od Slovenije da objasni ponašanje svojih predstavnika Sokoleca i Drenik u tom sudu.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je neko nedozvoljeno snimao razgovore slovenačkih predstvnika u Arbitražnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije