Ex -Yu

Voda ugrožava termoelektranu u Kostolcu

Voda ugrožava termoelektranu u Kostolcu
Voda ugrožava termoelektranu u Kostolcu

BEOGRAD - Voda od obilne kiše i nevremena ugrožava objekte preduzeća "Termoelektrana - Kostolac", kao i vitalne objekte termoelektrane i kopova, ali i grada Kostolca i okolnih naselja.

Nevrijeme sa jakom kišom i elektroenergetskim pražnjenjem, koje je počelo sinoć, ne prestaje nad Kostolcem i okolinom već deset časova, saopšteno je iz termoelektrane i kopova Kostolac.

Bujica vode, koja se sliva sa okolnih brda, ugrozila je rad i termoelektrane "Kostolac A", tako da je van pogona od jutros blok A2.

Voda posebno ugrožava kop "Drmno“, na kome je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni dio ugljenog sistema.

Na tom kopu borba se vodi sa bujicama koje nose dijelove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim dijelovima kopa, a posebno u domenu najniže tačke kopa i ugljenog sistema, zapadnog dijela prvog, drugog i trećeg BTO sistema, kao i na odlagalištu.

Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva i trenutno je nemoguće koristiti puteve u kopu koje je bujica prosjekla stvorivši kanjone.

U saopštenju se ističe da se ovakvo nevrijeme ne pamti, jer je u Kostolcu za samo deset dana palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Nevrijeme se još uvijek ne smiruje i nezahvalne su prognoze u ovom trenutku jer intenzitet padavina ne jenjava.

Bezbjednost ljudi je podignuta na najviši nivo i u svim ugroženim dijelovima kompanije zaposleni koji su uspjeli da se probiju do radnog mjesta rade na sanaciji i sprečavaju veće štete.

Od 23. jula na snazi je naredba o vanrednom stanju u Termoelektrani Kostolac i mjere za rad u teškoj elementarnoj nepogodi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije