Ex -Yu

Vodeni talas u Koprivničko-križevačkoj županiji

Vodeni talas u Koprivničko-križevačkoj županiji
Vodeni talas u Koprivničko-križevačkoj županiji

ZAGREB - Situacija u poplavljenim područjima u Hrvatskoj i dalje je teška, vodostaj Drave je pao, dok nivo rijeke Mure stagnira, a tokom dana vodeni talas trebalo bi da prođe Koprivničko-križevačku županiju.

Vodeni talas rijeke Mure spojio se sa Dravom, pa je u devet opština Koprivničko-križevačke županije proglašena opšta opasnost i sve je spremno za evakuaciju, a situacija je jutros bolja, javljaju hrvatski mediji.

Vrh vodenog talasa Save prošao je Sisak, a vrh vodenog talasa Kupe se tek očekuje.

Iz muzeja na spomen-području Jasenovac sklonjena je sva arhivska građa, a u Letovaniću i Žažini noćas su pojačani nasipi.

Šef Štaba za odbranu od poplava, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je sinoć da je stanje na poplavljenim područjima teško, ali da je situacija pod kontrolom i da je izbjegnuto najgore.

Hrvatski premijer Zoran Milanović sinoć je posjetio Žažinu, a prethodno je bio u Podravini, te u Drnju izrazio zadovoljstvo odbranom od poplave.

"Isto tako i lokalna uprava i oni koji planiraju prostor treba da vode računa o tome da se ne može svugdje živjeti i graditi. I tu treba biti oprezan. Jedno je kada priroda zaista nadvlada i sve preplavi. Treba znati šta se, gdje i kako smije graditi", rekao je Milanović.

On je dodao da se ne može očekivati da će država u ovom slučaju, kao u Gunji i susjednim mjestima, nadoknađivati štetu.

"Ono što je napravljeno u Gunji, Rajevom Selu i Račinovcima i tom dijelu Posavine, napravljeno je zato jer smo donijeli takvu političku odluku. Jer ponoviću još jednom - raspao se nasip. Ja to smatram odgovornošću države", rekao je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije