Ex -Yu

Vođe klanova u Kotoru imaju i po deset stanova

Vođe klanova u Kotoru imaju i po deset stanova
Foto: Ilustracija | Vođe klanova u Kotoru imaju i po deset stanova

PODGORICA - Crnogorsko tužilaštvo ne istražuje porijeklo imovine članova dva ozloglašena suprotstavljena kotorska klana, "škaljarskog" i "kavačkog", od kojih neki imaju i po deset stanova.

Između ta dva klana, prema podacima bezbjednosnih organa, bjesni rat godinama zbog nestanka vrijedne pošiljke kokaina u Španiji.

Navodne vođe "škaljarskog" i "kavačkog klana" u Crnoj Gori posjeduju nekretnine od ukupno 50.000 kvadrata, pokazuju katastarski podaci koje je analizirao podgorički list "Dan".

Prema podacima Uprave za nekretnine, Igor Vukotić i Igor Dedović, koji važe za vođe "škaljarskog klana", posjeduju nepokretnu imovinu ukupne površine 28.973 metra kvadratna.

S druge strane, njima suprotstavljene vođe "kavačkog klana" - Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer i Igor Božović vode se kao vlasnici ukupno 21.495 kvadrata.

Najviše imovine imaju Igor Vukotić i Slobodan Kašćelan. Kašćelan u Budvi ima osam, a u Tivtu dva stana. Igor Vukotić je suvlasnik u tri firme i ima 28.903 kvadrata nepokretne imovine.

Slobodan Kašćelan ima nepokretnu imovinu u četiri crnogorska grada, Kotor, Cetinje, Budva i Tivat. U Budvi posjeduje čak osam stambenih prostora, od ukupno 406 metara kvadratnih. Prema zvaničnim podacima, imovina u Budvi je stečena "građenjem".

Kašćelan je naslijedio nekretnine na Njegušima od 5.169 kvadrata. U pitanju je zemljište i jedan manji objekat.

Nasljeđe ima i u Kotoru, gdje posjeduje dio porodične kuće i dvorišta od oko 180 metara kvadratnih, u Dobroti ima dio šume i pašnjaka površine 12.380 kvadrata.

U potesu Markov krš ima dio kuće i dvorišta koje se prostiru na 139 metara kvadratnih, a u potesu Selo i 161 kvadrat na kojem se nalaze kuća i pomoćne zgrade.

Kašćelan se u Tivtu vodi kao vlasnik dva stambena prostora od ukupno 138 kvadrata, koje je, kako je navedeno, stekao kupovinom. Kašćelan nema evidentiranih firmi, a duguje porez na imovinu u Budvi. Radi se o dva rješenja o poreskom potraživanju, na iznose od 5.990 i 5.545 evra. I na dijelu njegove nepokretne imovine u Kotoru evidentiran je poreski du­g, jedan je upisan 2015. godine i iznosi 795 evra. Ove godine je evidentiran i poreski du­g prema opštini Kotor u iznosu od 1.005 evra.

Kašćelan i na stanovima u Tivtu ima nekoliko hipoteka. Radi se, takođe, o poreskim dugovima prema državi u iznosima od 9.475 i 3.191 evro, ali i opštini Tivat od 1.297 evra.

Kašćelanov navodni ortak Radoje Zvicer posjeduje nekretnine u mjestu Kavač kod Kotora, koje je stekao kupovinom.

Radi se o nepokretnostima od 2.874 kvadrata odnosno porodičnoj kući, dvorištu, šumi i voćnjaku.

Treći njihov navodni saradnik Igor Božović, koji se u medijima pominje kao jedan od vođa "kavačkog klana", prema podacima Uprave za nekretnine, ima stambeni prostor od 120 kvadrata, koji je sagradio u Dobroti i nepokretnu imovinu u dva crnogorska grada u Kotoru i Podgorici.

Prema katastarskim podacima, brat Igora Vukotića, Jovan - Jovica Vukotić, koji takođe važi za jednog od vođa "škaljarskog klana" nema nepokretnu imovinu u Crnoj Gori

Kotoranin Igor Dedović, navodni treći vođa "škaljarskog klana", vlasnik je nekretnina u Baru i Budvi.

Ugasio firme

Jovan - Jovica Vukotić je ranije imao nekoliko firmi koje su sada ugašene. Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) pokazuje da se Jovan Vukotić bavio preduzetništvom preko parkinga "Kamelija" i pansiona "Kataro" u Kotoru.

U registru CRPS može se vidjeti i da je sa ocem Veselinom Vukotićem bio vlasnik sada ugašene firme "Plato" Kotor, čija su djelatnost bile "usluge pripremanja i posluživanja pica". Jovan Vukotić imao je udio i u sada ugašenom preduzeću za posredovanje i konsalting "V2", čija je djelatnost bila "trgovina na malo sa odjećom u specijalizovanim prodavnicama".

(NN/glassrpske.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije