Ex -Yu

Vojska Srbije ne razmišlja o ulasku u NATO

Vojska Srbije ne razmišlja o ulasku u NATO
Vojska Srbije ne razmišlja o ulasku u NATO

BEOGRAD- Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić rekao je u Leskovcu da će Vojska Srbije ostati neutralna vojna sila i da ne razmišlja o ulasku u NATO, ali želi da pravi prijatelje širom svijeta.

Gašić, koji je prisustvovao polaganju zakletve vojnika u Kasarni "Vojvoda Petar Bojović" rekao je novinarima da je u ovoj godini Vojska Srbije postigla značajne pomake u operativnoj sposobnosti i gotovosti, iako bi mnogi, kako je rekao, koji su dobili takav zadatak, željeli da je svedu na nivo civilne zaštite 2016. godine.

"Znam koliki žal nose kada vide slike sa vojne parade gde vojska ide sa očuvanim sredstvima. To je zasluga, pre svega, ovih oficira koji su sebično čuvali od tih koji su želeli da sve što je sposobno u vojsci pretope, predaju, poklone", izjavio je Gašić.

On je dodao da je najveći dio vojne imovine otuđen u periodu od 2000. do 2012. godine, ali je dodao da vojska ima i ratne i mirnodopske rezerve - prenijeli su beogradski mediji.

"Prvi put u proteklih 15 godina imamo popunjenost ratnih i mirnodopskih rezervi derivata. Sledeće godine radimo na tome da popunimo rezerve hrane", naglasio je on.

Gašić je za narednu godinu najavio veći prijem dobrovoljaca na služenje vojnog roka zbog velike zainteresovanosti mladih, ocjenjujući da to omladina ne radi zbog dobijanja posla, nego zato što "djeca jako vole svoju otadžbinu".

"Vojska Srbije u 2014. godini pokazala koliko je sa svojim narodom i koliko je spremna da da svoje žrtve, tako da mislim da je to rezultat toga", istakao je Gašić.

Zakletvu otadžbini danas u Leskovcu položilo je 147 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, od kojih 18 djevojaka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije