Ex -Yu

Vrh Hrvatske u vukovarskoj "Koloni sjećanja", Kolinda ponovo u "zengama"

Vrh Hrvatske u vukovarskoj "Koloni sjećanja", Kolinda ponovo u "zengama"
Foto: Vecernji.hr | Vrh Hrvatske u vukovarskoj "Koloni sjećanja", Kolinda ponovo u "zengama"

VUKOVAR - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ove godine je u Vukovar, na obilježavanje Dana sjećanja, došla u takozvanim “zengama”, poludubokim cipelama koje su nosili pripadnici hrvatske paravojne formacije "Zbor narodne garde".

Kao i prošle godine, ona se pojavila u zlatno-žutim poludubokim cipelama sa debelim đonom, uz objašnjenje da time želi da poruči da su Vukovaru potrebna "radna mjesta za bolju budućnost".

Takvu obuću, nosili su pripadnici Zbora narodne garde Hrvatske (skraćeno "Zenge") i svi ratni veterani, u vrijeme SFRJ proizvodila je čuvena fabrika obuće u "Borovo", kod Vukovara.

Vrh Hrvatske na čelu kolone

Hrvatska je danas u znaku "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara", koji se i ove godine obilježava pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta", a koji zvanični Zagreb obilježava kao dan "pada" tog grada.

Na današnji dan prije 27 godina, naime, pripadnici Jugoslovenske narodne armije, oružane sile tadašnje SFRJ, ušli su u grad i oslobodili ga od pripadnika hrvatskih paravojnih formacija, tzv. "Zengi", koji su po nalogu hrvatskog lidera Franje Tuđmana imali zadatak da "očiste" Vukovar od Srba.

Današnja komemoracija je, u prisustvu hrvatskog državanog vrha, počela ispred vukovarske Opšte bolnice, a nakon toga okupljeni zvaničnici, hrvatski ratni veterani i građani pošli su "Kolonom sjećanja" do Memorijalnog groblja stradalih u ratu.

Iako je u borbama 1991. godine stradao i veliki broj Srba, koji i danas u Vukovaru čine trećinu stanovništva, oni ne učestvuju u komemoraciji, niti im je grad dozvolio da imaju svoje mjesto na kojem bi mogli da obilježe stradanje srpskih žrtava.

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji se posljednjih mjeseci nalazi na udaru hrvatskih desničara iz vlasti I opozicije, vijence i cvijeće u Vukovaru položio je u subotu.

Da on tu nije bio dobrodošao pokazali su hrvatski viterani, koji su mu u trenutku odavanja pošte žrtvama Vukovara okrenuli leđa.

Kolona sjećanja, 20. po redu, išla je stazom dugom 5,5 kilometara, koja je posebno za ovu priliku okićena crkvenim lamiponima.

U koloni su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik parlamenta Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, ministar odbrane Damir Krstičević, kao i gradonačelnik Ivan Penava.

Mediji procjenjuju da je u Koloni sjećanja više hiljada građana koji su došli iz cijele Hrvatske.

"Prisjećamo se žrtava, poginulih i ubijenih, nestalih branitelja i civila. Radilo se o velikoj tragediji, međutim ta bitka je dovela do konačne pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu. Ovo je poruka, ne samo hrvatskom narodu, nego cijelom svijetu, da je rat najgori način rješavanja problema", rekao je Jandroković.

On kaže da zato uvijek rješenja treba tražiti, mirnim putem.

Premijer Plenković je za žrtve Vukovara rekao da su simbol "Domovinskog rata", kako u Hrvatskoj zovu rat za otcjepljenje, i dodao da su u taj grad došli da bi izrazili poštovanje "svima koji su utkali sve što su imali" u budućnost Hrvatske i svih koji danas žive u njoj.

Lider najuticanije opozicione SDP, Davor Bernardić, kazao je da želi da u Vukovaru svi žive život dostojan čovjeka, da imaju platu i posao, kao i da se nakon 27 godina okonča potraga za nestalima.

Vukovarski gradonačelnik Penava rekao je da su se, kao i svake godine, okupili da bi odali poštu svim žrtvama, kako je rekao, "velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991".

Za ministra odbrane Damira Krstičevića, Vukovar je "gravitaciono središte hrvatske države" i upravo zbog toga, dodao je, hrvatska vojska je vraćena u Vukovar "i ona je danas tu da se to više nikada ne dogodi".

Očekuje se da će ove komemoracije proći mirno i bez incidenata kakvih je bilo kada su u vrijeme premijera Zorana Milanovića hrvatski ratni veterani formirali dvije kolone.

Oni tada, naime, nisu dozvolili tadašnjem hrvatskom državnom vrhu da se kreću u koloni zajedno sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije