Ex -Yu

Vrh OVK odgovoran za zločine na Kosovu

Vrh OVK odgovoran za zločine na Kosovu
Vrh OVK odgovoran za zločine na Kosovu

PRIŠTINA, - Kako Srna saznaje u sjedištu Euleksa u Prištini, na na spisku osumnjičenih za ubistva Srba i nelabanaca, koji je načinio Klint Vilijamson, nalazi se sam vrh OVK, sa Ramušem Haradinajem i Hašimom Tačijem na čelu.

Osim njih, na spisku su i Daut Haradinaj, Sulejman Selimi, Fatmir Limaj, Haradin Baljaj, Isak Musliju, Ljah Brahimaj i  još desetak bivših vođa terorističke OVK. 

Prema istom izvoru, Vilijamson  je prikupio dovoljno dokaza za obnovu postupka protiv Haradinaja, Baljaja i Muslijua, koje je prethodno oslobodio Haški tribunal,  kao i  protiv Hašima Tačija, vodećeg kosovskog Albanca odgovornog za “progon i  etničko čišćenje Srba, Roma i nelojanih Albanaca”.

Hašim Tači, Agim Čeku, Jakup Krasnići, Daut Haradinaj, Nuredin Baljaj, Fatimir Limaj, Sulejman Selimi, Azem Sulja i Sahit Jašari predvode devetnaestočlanu grupu koja je u ime terorističke OVK počinila brojne zločine, uključujući I trgovinu organima, nad civilnim stanovništvom na Kosovu tokom  1998. i 1999. godine, tvrdi izvor Srne.

Limaj je u julu  1998. godine predvodio pregovarački tim OVK na sastanku sa šefom posmatračke misije OEBS-a Viljemom Vokerom u mestu Dragobilje kod Mališeva.

Na sastanku je trebalo da se dogovori razmjena uhapšenih radnika Doma Zdravlja iz Orahovca i  14 Srba kidnapovanih u selima Opteruša i Retimlje nadomak Velike Hoče. 

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, ali su kasnije procurile informacije da je Limaj Vokera obavijestio da su svi “zarobljeni” Srbi odvedeni van zone njegove odgovornosti, van podruja  Mališeva , tačnije u region Volujaka uz put Orahovac -  Đakovica.

To područje je bilo pod kontrolom Ramuša Haradinaja i njegove braće, iznosi sagovornik Srne.

On navodi da su kompletni dokazi predati bivšim istražiocima UNMIK-a, ali su onda "nestali",  jer je neko iz UNMIK-a radio kao "krtica“,  otkrivajući sve detalje istrage klanovima okupljenima oko Hašima Tačija i   Ramuša Haradinaja.

S ciljem  uništavanja dokaza, čuvanih djelimično u stanici UN policije u Peći, osumnjičeni su izveli raketni napad početkom januara  2003. godine na policisjku stanicu i na taj način uništili dokaze i zastrašili  svjedoka. 

Vilijamsonu je predata čipovana dokumetacija, koja je sačuvana u sjedištu EU u Prištini. 

Zastrašivanje svjedoka i uništavanje dokaza, prema nekim saznanjima, odvijalo se pod neposrednom kontrolom samog vrha OVK i uz svesrdnu saradnju  obaveštajaca SAD i njemačkog BND-a, tvrdi Srnin izvor.

Ono što je sada sasvim izvjesno jeste da je Vilijamson odustao od optužbe za "kolektivna odgovornost komande OVK", pa će optužnice biti zasnovane na individualnoj odgovornosti.

Tome je najviše doprinio uticaj SAD, koje na taj način zadržavaju opciju "pravedne borbe" OVK. 

Izvještaj Vilijamsona iznenađenje 

Bivši izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti ocijenio je da izvještaj specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine predstavlja iznenađenje za zapadne vlade koje nisu očekivale da će izaći sa pozitivnim rezultatima. 

Marti je za švajcarski radio "SRF" rekao da Vilijamson zna šta podrazumijevaju zločini protiv čovječnosti i ukazao da je zato njegov izvještaj od izuzetnog značaja.

"Dokaze je bilo teško iznijeti, jer svjedoci nemaju povjerenje u kosovsko pravosuđe i međunarodno sudstvo, a za to postoje razlozi", rekao je Marti. 

On je podsjetio da su svjedoci u nekim slučajevima zastrašivani, da im se prijetilo, a neki su i nestali. 

Marti je rekao da dijeli optimizam Vilijamsona da će biti pronađeni i dokazi za trgovinu organima koji nedostaju. 

"On govori i o zločinima protiv čovječnosti, mučenjima. Ja nikad nisam u prvi plan stavio trgovinu organima. Govorio sam o nekim slučajevima, a Vilijamson je došao do istog rezultata", rekao je Marti.

On je ocijenio da su "evropske vlade, kao i američka vlada danas, iznenađene jer nisu očekivale da će Vilijamson izaći sa pozitivnim rezultatima".

"To znači da su svi bili uvjereni da Vilijamson neće pronaći potvrdu Martijevog izvještaja. Danas se dogodilo suprotno i mislim da su, diplomatski gledano, oni u teškoj situaciji jer sud sada mora da se formira", kaže on.

Bivši izvjestilac Savjeta Evrope se nada da će počinioci, visoki kadrovi OVK, biti privedeni, jer građani Kosova, po njegovom mišljenju, zaslužuju da konačno u kosovskoj politici budu lideri čistih ruku. 

"Dosad su veze između visoke politike i organizovanog kriminala bile toliko velike da nije mogla da se izgradi normalna vlast, a za to veliku odgovornost snosi i međunarodna zajednica", zaključio je Marti.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije