Ex -Yu

Vrh vodenog talasa u Sisku

Vrh vodenog talasa u Sisku
Vrh vodenog talasa u Sisku

ZAGREB - Vrh vodenog talasa rijeke Save stigao je u Sisak, a tek se očekuje vodeni talas Kupe, te je prijetnja ovom gradu velika, potvrđeno je iz Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda.

U Centru ističu da je učinjeno sve da ta opasnost bude manja, tako što su velike količine vode skrenute u Lonjsko polje.

"Nivo Save u Crncu je 776 centimetara, ali vodostaj Kupe 30-tak kilometara uzvodno još raste", izjavio je hrvatskim medijima rukovodilac ovog centra Zoran Đuroković.

On je dodao da velike količine vode iz Kupe ulaze u Odransko polje, te da su tokom noći dograđivani nasipi.

Hrvatski mediji navode da je Sisak još u opasnosti, da je vodostaj Mure dostigao rekordnu granicu u Međimurju i da je došlo do spajanja s rijekom Dravom, te su ugrožena područja Koprivničko-križevačke županije.

U Karlovačkoj županiji stanje se smiruje i saniraju se posljedice poplave, nedostaje pumpi za ispumpavanje vode iz kuća, proglašena je elementarna nepogoda, a najkritičnije je u naseljima Logorište i Mostanje, do kojih se može jedino čamcima.

Poplavljene su i Plitvice, donja jezera nacionalnog parka zatvorena su za posjete zbog vode koja je odnijela dio staze.

Zbog izlivanja Drave iz korita, zatvorena je put prema mađarskoj granici kod naselja Drnje-Botovo. Saobraćaj se odvija preko Šoderice i Đelekovca. Stanovnici romskog naselja Drnje su evakuisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije