Ex -Yu

Vučić: Beograd i Priština stotinama hiljada milja daleko od sporazuma

Vučić: Beograd i Priština stotinama hiljada milja daleko od sporazuma
Foto: Tanjug arhiva | Vučić: Beograd i Priština stotinama hiljada milja daleko od sporazuma

MINHEN - Beograd i Priština su stotinama hiljada milja daleko od sporazuma, kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar dio međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu, tokom konferencije o bezbjednosti.

"Neko nije potpuno iskren", rekao je Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalja koje su priznale kosovsku nezavinost.

"To je pomalo neverovatna istuacija, moram da priznam da je moguće da ja, iako imamo kontakte sa svima, da ili nešto ne razumem ili neko nije potpuno iskren", rekao je.

Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, takse i dalje postoje.

"Jedino što smo čuli ovde po tom pitanju je - "hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mere", prenio je predsjednik Srbije.

"Ali, to ne može doveka da traje. Srbije time nije ništa dobila", dodao je Vučić.

Što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže Vučić, izvode već mjesecima trik - Haradinaj mjerama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbjeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako će postići sporazum za tri, za šest mjeseci, samo što nismo...

Zašto to rade, jasno je, kaže predsjednik Srbije - ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vrijeme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, što, istakao je Vučić, i jeste istina.

"Stotinak hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma", kaže Vučić, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i dio međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištini, u kojoj ima izuzetno mnogo ljudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

Vučić kaže da je ovu sliku prenio i šefovima njemačke i ruske diplomatije, Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući Federiku Mogerini, američkopm senatoru Ronu Džonsonu i ostalima, sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je iznio poziciju Srbije.

Vučić, koji će danas popodne na jednom panelu sučeliti stavove sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, kaže da je to gotovo nevjerovatno u kom broju su u Minhenu prisutni predstavnici Prištine, koji očito imaju neograničena sredstva za ovakva lobiranja, a koji su izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a neki, poput Ukrajinaca, im organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

Kosovskih Albanaca ima u Minehenu, kaže Vučić, izvinjavajući se na izrazu, kojim ne želi ništa ružno da kaže, "kao kusih pasa" i da jedino od njega bježe, dok sve ostale hvataju "kao lasom" po hodnicima.

"Ne možete da se okrenete, a da ih ne sretnete po hodnicima", dodao je Vučić.

Predsjednik se osvrnuo i na platformu za pregovore koju je vlada u Prištini usvojila i posledila skupštini, a po kojoj Srbija treba da se saglasi sa svim njihovim zahtjevima, i da ih prizna, i da uđu u UN, a Srbija da dobije sud za Srbe i da Priština prizna Beograd.

"Ljudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete UN, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće?", zapitao je Vučić i rekao da će Srbija morati da reaguje na ono što Albanci rade.

"Srbija želi kompromisno rešenje, ali sam uplašen da bi Prištini još neke groznije ideje mogle da padnu na pamet", kaže Vučić.

"Ovde ne zarezuju nikoga, imaju svoja posla. Šta da na to kažete?", primjetio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije