Ex -Yu

Vučić: Bez Nemačke teško da bi uspeli

Vučić: Bez Nemačke teško da bi uspeli
Vučić: Bez Nemačke teško da bi uspeli

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vucić izjavio je danas da posjeta njemačkog saveznog ministra za ekonomsku saradnju i razvoj Gerda Milera predstavlja "predvorje" dolaska kancelarke Angele Merkel u Beogradu i istakao da Srbija bez podrške i pomoći Njemačke ne bi uspjela u reformama koje sprovodi.

Zahvalivši Mileru na tome, Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da zvaničnici Njemačke čestim dolascima u Srbiju pokazuju koliko im je stalo do Srbije, zemalja Zapadnog Balkana i koliko poštuju nas region.

Premijer je podsjetio da Srbija sa Njemačkom ima trgovinsku razmjenu od više od tri milijarde evra i da se nada da će razlika od 71 odsto u odnosu uvoz-izvoz biti smanjena dolaskom još većeg broja investitora.

Vučić je kazao i da je Mileru Milera obavijestio da je deficit Srbije u maju bio predviđen na 19 milijardi dinara, ali da on neće preći osam milijardi i da se nadamo da neće preći sedam milijardi.

Kako je rekao, trend se nastavlja iz prvog kvartala ove godine i to pokazuje da se trud i strpljenje građana Srbije isplati i da Srbija može do kraja godine imati deficiti ne veći od 3,2 odsto, što bi, kako je rekao, bilo na nivou najboljih desetak zemalja Evrope.

"Tim povodom čestitam građanima Srbije, a oni će osetiti boljitak u svojim džepovima i novčanicima pre kraja godine" rekao je Vučić.

Zahvalivši još jednom nemačkoj vladi na pomoći, Vučić je rekao da ima dvoje ljudi iz Njemačke u kabinetu i da će tražiti i dodatnu pomoć i da nam je u nekim stvarima potrebnije znanje nemačke vlade nego novac.

Kako je rekao pokazali smo da svojim reformiskim merama podražavamo i podržavamo ono što je Njemačka radila, da smo donosili teške odluke i zbog svega toga kada uđemo u EU sigurno nećemo biti najsiromašnija zemlja članica.

Jedan strateški cilj - članstvo u EU  

Srbija ima jedan strateški cilj - članstvo u Evropskoj uniji, ali ima korektnu saradnju sa Rusijom, baš kao i Nemačka, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Upitan da li oseća rastući uticaj Rusije u Srbiji, premijer je na konferenciji za novinare, poslije sastanka sa njemačkim saveznim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, rekao da je glavni strateški cilj Srbije u ovom trenutku otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, a konačni članstvo u Uniji.

"Želimo da imamo pristojne i dobre odnose sa Rusijom i u tome ne vidim ništa loše. Ali ako je pitanje da li Srbija vodi balansiranu politiku, pa će da ide u saveze na istoku ili saveze na zapadu, Srbija ima jedan strateški cilj a to je članstvo u EU i mislim da je odgovor Srbije po tom pitanju potpuno jasan", rekao je Vučić.       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije