Ex -Yu

Vučić: Da čuvamo stabilnost regiona

Vučić: Da čuvamo stabilnost regiona
Vučić: Da čuvamo stabilnost regiona

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu, da je važno da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu.

"Očekujem da dobro shvatimo koliko je bitna politička stabilnost za ceo region, koliko je strašno važno da sačuvamo mir i svaku vrstu stabilnosti, da bilo kakva iskra nestabilnosti može da uništi budućnost celog regiona. I to moramo svi dobro da razumemo", rekao je Vučić.

Pominjući krizna područja u svijetu, prije svega ukrajisno-ruski konflikt i krizu u Siriji i Iraku, Vučić je rekao da se plaši da cijeli svijet "ide u lošem smeru", ali istakao da je zadatak rukovodstva Srbije da "naš brod plovi mirno, bez velikih talasa i potresa", te da će dati sve od sebe da tako i bude.

"Za to nam je neophodna stabilnost na celom zapadnom Balkanu i zahvalan sam Angeli Merkel što ima potpuno istu želju kao mi", rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija reformama, koje su, primjetio je, teške, morati da dokaže Evropskoj uniji da ne traži njihovu milostinju ili da "Nemci rade za nas", već da je dovoljno da "sami radimo za sebe i svoju budućnost".

Vučić je razgovarao u Berlinu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom o daljoj saradnji dvije države u svim aspektima i njihovoj evropskoj perspektivi.

Vučić i Bevanda su na marginama sastanka o Zapadnom Balkanu razmjenili stavove i o odnosima u regionu istakavši tom prilikom posebno značaj jačanja privredne i ekonomske saradnje.

Sagovornici su posebno iskazali želju da doprinesu stabilizaciji cijelog regiona. Razgovoru je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a jedna od tema je bila saradnja Srbije i BiH na evropskom putu, što je strateški cilj dve države.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je cilj konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu prelazak iz situacije “jedni protiv drugih“ u “jedni sa drugima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije