Ex -Yu

Vučić: Izlagao sam se ličnom i političkom riziku zarad kompromisa

Vučić: Izlagao sam se ličnom i političkom riziku zarad kompromisa
Foto: Tanjug | Vučić: Izlagao sam se ličnom i političkom riziku zarad kompromisa

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Beograd vodio dijalog, jer je želio kompromis.

Naveo je da je bio na meti opšte kritike cjelokupne srpske javnosti, jer je predlagao ono što mu se, kaže, činilo da je svakom racionalnom čovjeku jedino normalno i logično rješenje.

Za one koji su se protivili, kaže, uvijek je imao odgovor - jeste li ovo željeli?

"To, da imate danas čuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta celog Kosova? Pa zato ćutite i danas se ne izjašnjavate. A bili ste protiv toga da Srbi imaju svoje teritorije i da Srbija ne izgubi sve", rekao je on.

Kako je dodao, izlagao se riziku, ličnom i političkom, govoreći koliko je potreban mir i kompromis.

Predsjednik Srbije je poručio da je danas sasvim jasno da Albanci i njihovi sponzori ni jednog trenutka nisu željeli kompromis, kao i da iza svega što su radili stoje SAD, Velika Britanija, a po pitanju kosovske vosjke i Njemačka.

"Mi smo tom činjenicom razočarani, ali to za nas nije nikakva novost", podvukao je Vučić.

Na osnovu kog to akta su odlučili o formiranju vojske?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zapitao je večeras na osnovu kog to akta su Albanci donijeli odluku o formiranju vojske.

Jasno je kaže da su Albanci na Kosovu i Metohiji došli na ideju da kažu da treba da se zaokruži državnost, ali, ističe, nisu to sami smislili, videlo se i ko im je pomogao.

"Neću sada američkom ambasadoru da govorim šta sve mislim o njemu, nije ni vreme", primjetio je, međutim, i nastavio:

"Sve što su uradili je suprotno Rezoluciji 12 44, članu 9, stav b, član 15 u kojima se zahteva: demilitarizacija OVK i dugih naoružanih grupa kosovskih Albanca i da OVK i ostale naoruzane grupe prekinu odmah ofanzive akcije i pridržavaju se zahteva za demilitarizaciju", kaže on.

Pa kakva onda vojska, na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske, pita Vučić.

"Tražim od svih stručnjaka da kažu jedan akt, stav, tačku na osnovu kojeg su se drznuli da pogaze međunarodno pravo. To ne postoji", rekao je on..

Kako je rekao, Srbija je za njih bila kriva, jer nije izgubila glasanje u Interpolu, ENCO, kriva jer nije izgubila u Unesko...a nijedno od tih glasanja nije prokrenula Srbija, ističe, naprotiv.

"Molili smo Albance u Briselu: nemojte to da tražite, nije u duhu dijaloga, hajde na nađeno kompromis. Nisu hteli", rekao je on.

Dodao je da, međutim, nisu uspjeli da zgaze Srbiju.

"Mala teritorijalno i po broju stanovnika, ali velika po duhu, slobodarska Srbija se suprotstavila i pobedila ih sa sve Amerikancima. Zamislite te drskosti da mi tako mali da pokušamo da čuvamo i spasavamo svoju zemlju? I sačuvali smo je, kad to nisu mogli da istrpe, krenuli su sa taksama", kaže Vučić.

Dodaje da će preživjeti i bez 100 miliona profita, ali će biti muka za srpski narod na KiM, i oni su to znali i znali su da je to usmjereno protiv njih.

"Izdali su dva mlaka saopštenja i posle više ni reči" , kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije