Ex -Yu

Vučić: Jasno ko je šef u Evropi

Vučić: Jasno ko je šef u Evropi
Vučić: Jasno ko je šef u Evropi

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da se na globalnom planu osim SAD-a, Kine i Rusije kao velika sila nameće i Evropa bez Velike Britanije, da će se ubuduće insistirati da se ne zna ko je šef EU, ali da je svima jasno ko je to.

On je na predavanju na Fakultetu bezbjednosti studentima rekao da 21 vijek nije vijek bez sukoba i da imamo veliki broj nerješenih problema i pitanja, ali da se na globalnom planu prilike razlikuju od onih prije 30 godina, kada smo imali jednu dominantnu vojni, političku i ekonomsku silu.

"Danas je SAD i dalje najsnažnija sila, ali sa značajnim približavanjem nekih drugih zemalja. Dramatično se po ekonomskoj, vojnoj i političkoj snazi približava KIna, vojnoj i političkoj snazi Rusija. Imate po prvi put da se pokušava Evropa da nametne kao globalna sila bez Velike Britanije", naglasio je Vučić.

On je pojasnio da je danas zadatak njemačkih i ostalih diplomata da Evropu postavljaju kao ekonomsku i političku globalnu silu, ali doćeće trenutak da se razvije Junkerova ideja o stvaranju evropske vojske.

"Evropa sa Njemačkom na čelu računa da nikada nije oružje i oruđe imalo presudan značaj, već moralni aspekt na kojem Njemačka i Evropa insistiraju", naglasio je on.

Osim ove četiri zemlje tu su, kako je rekao, i jake pojedinačne zemlje kao što je Japan, Indija, Velika Britanija koji su bliski SAD.

"Čini se da u Africi predstoji žestoka bitka u kojoj tri od četiri sile vode bitku na dominaciju, Kina, Evropa i Amerika", naglasio je on.

Poslije izlaska Velike Britanije iz EU, Evropa se, kako kaže, još jasnije nameće kao svetska sila, da se insistira na tome da se ne zna ko je šef Evrope, iako je svima jasno ko je šef.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije