Ex -Yu

Vučić: Još snažnija podrška Srbiji na EU putu

Vučić: Još snažnija podrška Srbiji na EU putu
Foto: Ilustracija | Vučić: Još snažnija podrška Srbiji na EU putu

RIM - Podrška Italije evropskom putu Srbije, unapređivanje ekonomske saradnje i dolazak novih investicija sa Apeninskog poluostrva neke su od tema današnjih razgovora srpske delegacije sa italijanskim državnim vrhom, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon tih razgovora očekuje još snažniju podršku Italije našoj zemlji.

On je poslije razgovora sa italijanskim predsjednikom i premijerom, Serđom matarelom i Paolom Ðentilonijem, novinarima prenio da su razgovori bili veoma korektni, a srpskoj delegaciji ukazano veliko poštovanje u palati Kvirinale i Kiđi.

“Naši razgovori su se suštinski odnosili na italijansku podršku evropskom putu Srbije, koja će, čini mi se, biti još snažnija. Italija smatra da bez Srbije, kao člana Evropske unije, EU nije potpuna”, rekao je Vučić.

On je dodao da je zamolio italijanske sagovornike i prijatelje da razumiju da je Srbiji potrebna snažna stimulacija za njene građane, odnosno za nastavak provođenja reformi, da to želimo da uradimo i da nam je potrebna još veća podrška svih prijateljskih zemalja EU.

Predsjednik je dodao i da je bilo riječi o bilateralnim odnosima Srbije i Italije, koje je ocijenio kao veoma dobre.

“Italija je druga zemlja po nivou trgovinske razmjene za Srbiju, na oko 3,7 milijardi evra. Imamo i dobrih prvih pet mjeseci, od oko milijardu i 650 miliona evra, pri čemu je naš izvoz 100 miliona evra veći od uvoza”, rekao je Vučić.

Konstatujući da je Italija, poslije Njemačke, najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, jer, kako je rekao, ima ogroman uticaj na ekonomska kretanja i rast BDP-a u našoj zemlji, Vučić je podvukao da je razgovor vođen i u vezi sa dolaskom novih investitora.

“Otvaraju se mogućnosti za dolazak velikog broja malih i srednjih preduzeća, koja bi zapošljavala između 30 i 60-70 ljudi. Preduzeća, posebno iz centralne i južne Italije vide svoju budućnost i mogući prosperitet dolaskom na teritoriju Srbije i pravljenjem većeg profita iz rada, što je i za nas veoma dobro”, rekao je Vučić.

Sa italijanskim kolegama predsjednik Srbije razgovarao je i njihovoj podršci našoj borbi protiv korupcije.

“Znate da njihova i naša Agencija za borbu protiv korupcije sarađuju. Imamo tvining projekte, u koje je uloženo dva miliona evra. Imamo mnogo drugih projekata. Čak smo dobili i kopiju softvera za prikupljanje podataka o mafijaškim udruženjima i kriminalnim organizacijama”, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije