Ex -Yu

Vučić: Molimo za godinu i po strpljenja, ne može drugačije

Vučić: Molimo za godinu i po strpljenja, ne može drugačije
Vučić: Molimo za godinu i po strpljenja, ne može drugačije

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić pozvao je danas građane za godinu i po dana stpljenja i štednje, jer nema drugog načina da "izađemo iz situacije izazvane greškama iz prošlosti", poručivši da će Srbija 2016. moći da računa na najveći rast u Evropi, te da da će biti zdravija, normalnija, uspješna i prosperitetna zemlja.

Obraćajući se poslanicima koji danas raspravljaju o rebalansu budžeta i pratećim zakonima, pomenuo je da mu s jedne strane čestitke za ekonomske mjere upućuju njemačka kancelarka, ruski predsjednik i mađarski premijer, a da s druge strane ovdje trpi kritike i svjedok je protesta protiv plaćanja fiskalnih računa i prijavljivanja radnika.

Premijer Mađarske Viktor Orban mi je čestitao na mjerama i upitao mogu li to da preživim, isto je uradio i predsjednik RF Vladimir Putin, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, naveo je Vučić i dodao da s pravom očekuje da će to isto uraditi i narod kada sve mjere bude donijele rezultat.

"Uveren sam da kvalitetnijim radom možemo da postignemo više nego što smo do sada postizali", rekao je Vučić uvjeren da svi treba zajedno da radimo na tome. Pri tome, kako je naveo, ne misli samo na partije, posebno one koje su do juče govorile "da su dalekovodi dobri a sada kažu da izazivaju rak". 

Takve partije u razgovoru ne treba ni da učestvuju, dodao je, primjetivši da građane Srbije ljuti što im se decenijama svašta obećavalo a ništa nije ispunjeno.

"Zato molimo za godinu i po dana strpljenja, štedimo da bismo smanjili razliku između onog što smo zaradili i onoga što trošimo, da bismo snizili naš javni dug, da povećamo rast u Srbiji", rekao je premijer dodajući da ćemo ove godine zabilježiti manji pad proizvodnje od 0,3 ili 0,4 i to zbog poplava, kao i manji pad prizvodnje uglja i električne energije.

Naredne godine, naveo je, imaćemo rast proizvodnje od oko 1,15 odsto, a ako se sve završi kako treba, biće rješenja za Železaru i petrohemiju, čemu, dodao je, nikad nismo bili bliže, pa ćemo u 2016. moći da računamo s najvećim rastom u Evropi.

"Ne možemo drugačije, verujte mi - ne postoji nijedan drugi plan, verujte mi. Kako god okrenete ne može da se igra mimo pravila sveta i osnovnih ekonomskih pravila kako o njima govore MMF i SB i svi će podržati ono što radimo", rekao je Vučić.

On je ponovio da se sve reforme preduzimaju kako bi , jer je "Srbija važnija od svih političkih stranaka".

"Mnogo volim stranku koju vodim, naši koalicioni partneri će da podnesu deo tereta za teške mere, ali ja sam najodgovorniji", rekao je Vučić, uz opasku da SNS ne mora da bude vladajuća stranka poslije sljedećih izbora, ali da će Srbija tada biti normalna, uspješna i prosperitetna zemlja.

U ovom trenutku, naveo je, svi su parametri u Srbiji ili relativno dobri ili veoma dobri, pri čemu se nešto uspjelo disciplinom, nešto žestokom borbom protiv sive ekonomije, nešto reformama koje smo preduzeli, a mnogo nam je pomogao Zakon o radu, i to nam potvrđuju i strani investitori koji dolaze u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije