Ex -Yu

Vučić: Nisam optimističan, ali sam spreman za kompromis

Vučić: Nisam optimističan, ali sam spreman za kompromis
Foto: N.N. | Vučić: Nisam optimističan, ali sam spreman za kompromis

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije optimističan da će se doći do konačnog rješenja za Kosovo, ali da je spreman za teške odluke, poručivši da one moraju biti kompromisne.

Vučić će se danas u Beogradu sastati sa Tomijem Esangom Remengesom, predsjednikom Republike Palau, 13. zemlje koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On kaže da je teško ustanoviti tačan broj država koje su priznale samoproglašeno Kosovo jer su postojale različite manipulacije.

"Mi radimo naš posao. Plašim se euforije kod nas i to što mislimo da smo sve probleme rešili. Hajmo da ih polako rešavamo. Rezultat je da se borimo i pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila", rekao je Vučić za RTS.

Prema njegovim riječima, treba imati u vidu i interese Albanaca, ali i interese velikih sila koji su prilično suprotstavljeni.

Ukoliko Palau danas i zvanično saopšti da povlači prizanje, broj zemalja koje priznaju samoproglašeno Kosovo pašće na 98, što znači da Beogradu malo nedostaje do cilja - da broj tih država spusti ispod polovine ukupnog broja članica UN, što je 96.

Prema izjavama zvaničnika Srbije, prva država koja je povukla priznanje samoproglašenog Kosova je Surinam, koji je tu odluku donio 27. oktobra 2017. godine.

Među tim zemljama su Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Grenada.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije