Ex -Yu

Vučić: Prošla teža polovina reformi

Vučić: Prošla teža polovina reformi
Vučić: Prošla teža polovina reformi

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, da je pred Srbijom još teških koraka, ali da je "teža polovina reformi prošla".

Vučić je rekao da su to zaključili i predstavnici Misije MMF-a u Srbiji, i naveo da to nije uspjeh vlasti, već građana Srbije.

On je naglasio da preostaje rješavanje pitanja javnih preduzeća, kao što je "Elektroprivreda Srbije" /EPS/, i najavio da će Vlada Srbije do prve polovine juna usvojiti kompletan plan restrukturisanja EPS-a.

Vučić je rekao da na sastanku sa predstavnicima MMF-a nije tražio produžetak roka za zaštitu 25 firmi u restrukturisanju od naplate potraživanja povjerilaca. "Problemima u tim preduzećima treba da se bavi vlada, i to pojedinačno svakom do tih 25 firmi, a ne da moli MMF da prolongira rokove i tako rešava probleme", objasnio je Vučić.

On je naveo da je pred Srbijom dodatna reforma poreske administracije i uprave.

"Potrebno je da budemo efikasniji i da još jedan deo sive ekonomije prebacimo u legalne tokove, u čemu smo imali uspeha u prethodnom periodu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je naveo da su u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeni niži rashodi, a veći prihodi u odnosu na isti period prošle godine.

Ističući da MMF priznaje dobre fiskalne rezultate Srbije, premijer Srbije je izrazio nadu da će Vlada dobiti ne samo prolaznu, nego i veoma dobru ocjenu za postignuto.

On je rekao da će MMF sljedećeg ponedjeljka izaći sa procjenom privrednog rasta Srbije, koja će, kako je uvjeren, sa prvobitno prognoziranih -1, pa -0,5 biti pomjerena na nula.

Vučić je najavio da će u avgustu razgovarati s predstavnicima MMF-a o mogućem povećanju plata i penzija, s obzirom na to da fiskalni rezultati u prva četiri mjeseca, koji su daleko bolji od očekivanih, ostavljaju prostor za takve razgovore.

Predstavnici Vlade Srbije i MMF-a razgovarali su i o cijeni struje, a Vučić je najavio nastavak tih razgovora za ponedjeljak.

"Njihovi zahtevi ostaju isti, naša namera da koliko god možemo olakšamo našim građanima, takođe, ostaje ista, pa ćemo da nastavimo te razgovore", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije