Ex -Yu

Vučić: Skora posjeta BiH prilika za reafirmisanje politike mira

Vučić: Skora posjeta BiH prilika za reafirmisanje politike mira
Foto: Tanjug | Vučić: Skora posjeta BiH prilika za reafirmisanje politike mira

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ovih dana radi na njegovoj poseti BiH, na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH /Dragana Čovića/, te da je uvijek raspoložen za razgovore u Sarajevu, jer je to prilika da se reafirmiše politika mira i stabilnosti i dobrih odnosa.

"Za mene je ovo prilika da reafirmišemo politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo da uradimo na najbolji mogući način da bismo stabilnost i mir mogli da sačuvamo", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsjednik Srbije naveo je da će uskoro biti poznate sve informacije o toj posjeti.

Ključna pitanja Kosovo i odnos Beograda prema Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne dijeli stav predsjedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvjestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera da je za EU vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu, ocjenjujući da su ključna pitanja Kosovo i odnos Srbije prema Rusiji.
"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek `izvuku`", rekao je Vučić novinarima u Beogradu poslije susreta sa Mekalisterom.

Odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, Vučić je rekao da se ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić.

Mekalister je rekao da je njegov stav jasan - kada je zemlja spremna, tada može da se pridruži EU, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

"Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je po sredi", istakao je Mekalister.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije