Ex -Yu

Vučić: Spreman sam da pognem glavu pred nevinim srebreničkim žrtvama

Vučić: Spreman sam da pognem glavu pred nevinim srebreničkim žrtvama
Vučić: Spreman sam da pognem glavu pred nevinim srebreničkim žrtvama

Srpska vlada ne može da podrži predloženu rezoluciju o Srebrenici, ali sam zato spreman da pognem i sagnem svoju glavu pred nevinim srebreničkim žrtvama da bi Srbi u svijetu mogli da idu uzdignute glave.

"To znači da, ako to Bošnjaci budu želeli, biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama Srebrenice", kazao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

"U Srebrenici se dogodio jezivi zločin i Srbi kao mnogostradalni narod da bi pokazao svoju veličinu mora da pokaže da poštuju tuđu patnju i bol. To što ćemo da veličamo svoje žrtve, a nipodaštavamo tuđi bol i patnju, nigde nas neće odvesti. Zato moramo više nego bilo ko da pokažemo da poštujemo bol, muke, patnje, da razumemo mržnju mnogih Bošnjaka koji su pošlo kroz pakao Srebrenice", kazao je Vučić.

On je kazao da su Srbi i Bošnjaci često bili na različitim stranama.

"Mi i Bošnjaci smo od Balkanskih ratova često bili na različitim stranama. Samo smo mrtve prebrojavali. Hoćemo to da radimo i u budućnosti? Hoćemo da se prebrojavamo? Da opet ulazimo u ratove? Da nam ponovo reke krvave budu? Zato mi Srbi nećemo prestati da se borimo protiv onih koji su okaljali obraz Srbije i učestvovali u zločinu poput onog koji je bio u Srebrenici. Nećemo da krijemo i da se pravimo da ne vidimo ili da pokušavamo da relativizujemo taj zločin. To je veliki i strašan zločin. Zato treba da se radi na pomirenju a ne na dodatnoj destabilizaciji", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija dosad uhapsila 12 lica s tim u vezi.

"Smatram da je trebalo da se radi na pomirenju, a ne na dodatnoj destabilizaciji regiona. Predlozi rezolucija sa strane nisu doneli pomirenje. Zato srpska vlada ne može da podrži predloženu rezoluciju, ali sam zato spreman da pognem i sagnem svoju glavu pred nevinim srebreničkim žrtvama da bi Srbi u svetu mogli da idu uzdignute glave. To znači da, ako to Bošnjaci budu želeli, biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama Srebrenice", kazao je Vučić.

On se osvrnuo i na najavu da će Mađarska napraviti ogradu prema Srbiji.

"Razgovaraću s Viktorom Orbanom, moliću i tražiću u ime Srbije da se taj zid ne podiže, jer Srbija neće da podiže nikome u regionu zidove".

"Ja želim usijanim glavama u našoj zemlji da kažem da emocije mogu da budu gde hoćeš, ali da mi 64 odsto trgovinske razmene imamo sa EU, 17 odsto s regionom", kazao je Vučić.

On je kazao da će 23. biti važan dan za Srbiju jer su u pitanju pregovri u Briselu.

"Srpska strana se tokom tehničkih pregovora bori da postignu kompromisi. Mi ćemo da se borimo za nacionalne i državne interese, Ne mogu da kažem da li ćemo postići dogovre jer to zavisi od predloženih rešenja. Od toga nam zavisi brzina otvaranja poglavlja, ali i investiciona i ukupna ekonomska klima", rekao je Vučić.

"Kada smo formirali Vladu Srbije osnovni cilj je bio očuvanja mira i stabilnosi u Srbiji i jedinstveno zalaganje za napredak srpske ekonomije i bolji standard građana", rekao je Vučić.

On je konstatovao da je mandat Vlade krenu s poplavama i složenom situacijom u Ukrajini. Ipak, kazao je, "uspeli smo da ostvarimo rezultate".

On je kazao da je velika čast to što će Angela Merkel prenoćiti u Beogradu. Vučić je najavio da dan poslije dolaska Merkelova ide u posjetu Žan Klod Junkeru.

Ambasada SAD pozdravila odluku Vučića da ode u Srebrenicu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu pozdravila je danas odluku predsjednika vlade Aleksandra Vučića da prisustvuje komemoraciji u Srebrenici 11. jula, ako bude pozvan.

"Ovaj potez pokazuje njegovu (Vučićevu) privrženost procesu pomirenja u regionu i odlučnost Srbije da gradi bolju budućnost zajedno sa svojim susedima", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Vučić je na vanrednoj konferenciji saopštio da je spreman da ide u Srebrenicu na obelježavanje 20. godišnjice od zločina, ukoliko to budu željeli Bošnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije