Ex -Yu

Vučić: Srbija ekonomski oboljela zemlja

Vučić: Srbija ekonomski oboljela zemlja
Vučić: Srbija ekonomski oboljela zemlja

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Srbija ekonomski oboljela zemlja i naglasio da se to oboljenje ne može "liječiti" andolom niti aspirinom, nego bolnim reformama, borbom protiv sive ekonomije, disciplinom svih građana i uštedama od najmanje 700 miliona evra.

Vučić je rekao da mjerama štednje neće biti obuhvaćeni radnici ni penzioneri sa ličnim primanjima do 25.000 dinara /oko 213 evra/, dok će plate veće od tog iznosa najvjerovatnije biti linearno smanjene za 10 ili 10,5 odsto.

"Sa penzijama je potpuno drugačija priča. Nastojali smo da zaštitimo penzionere. Penzije preko 30.000 dinara /oko 260 evra/ biće umanjene za 3,1 odsto. One preko 35.000 dinara /oko 300 evra/ za 6,2 odsto, one preko 40.000 dinara /oko 340 evra/ za devet odsto, a penzionerima čija su primanja 100.000 dinara /oko 850 evra/ biće odbijano 16 odsto", rekao je Vučić za RTS.

On je poručio da je Srbija miljama daleko od bankrota i građani ne moraju da brinu jer je novac obezbijeđen do aprila.

Vučić je rekao da Vlada Srbije snažno podržava borbu zapadnih zemalja protiv "Islamske države", ali da nikada neće biti protiv svojih ruskih partnera i prijatelja.

"Ne možemo da odsječemo granu na kojoj sjedimo. To ne bi bilo, ni moralno, niti odgovorno", konstatovao je srpski premijer.

On je dodao da je politika Srbije u odnosu na Rusiju jasna i nije plod ličnih želja, već stvar odgovornosti prema građanima koji ne smiju da budu ugroženi.

"Mi jesmo na evropskom putu, ali Srbija mora da preživi. Poljska će dobiti dio novca od EU za nadoknadu gubitaka, jer je uvela sankcije Moskvi. Srbija ne bi dobila ništa. A, kako bi objasnio našem poljoprivredniku da ne može da izveze svoje kajsije ili građanima zašto nemaju gas", upitao je Vučić.

On je rekao da nema zvaničnu potvrdu da li će predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin 20. oktobra prisustovati proslavi oslobađanja Beograda u Drugom svjetskom ratu i naglasio da ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi, koji se u kritičkom tonu izjasnio o toj posjeti, ima pravo na svoje mišljenje.

"Mi ne ulazimo u odnose velikih sila", rekao je Vučić.

Govoreći o projektu "Južni tok", Vučić je rekao da je Srbija obezbijedila odličan ugovor koji joj omogućava da ostvari 500 miliona evra za domaća preduzeća, čak i ukoliko gas tim gasovodom, bude li izgrađen, nikada ne potekne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije