Ex -Yu

Vučić: Srbija poštovana zbog reformi

Vučić: Srbija poštovana zbog reformi
Vučić: Srbija poštovana zbog reformi

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić uvjeren je da će njemački kancelar Angela Merkel tokom predstojeće posjete Srbiji iskazati poštovanje prema provedenim ekonomskim reformama u zemlji.

"Srbija je poštovana zbog tih reformi, a to će se čuti i od nemačkog kancelara Angele Merkel kada bude u poseti. Ona će kritikovati nešto drugo, ali ne reforme", rekao je Vučić, odgovarajući danas na poslanička pitanja.

Vučić je saopštio da je ukupan fiskalni deficit na kraju juna iznosio 26,7 milijardi dinara, što je za oko 80 milijardi bolje od nivoa kojim bi bio zadovoljan Međunarodni monetarni fond.

On je naveo da javni dug Srbije, prema posljednjim podacima, iznosi  23,730 milijardi evra, te da je dug u evrima samo formalno porastao, ali zbog razlike u kursu između dolara i evra.

Vučić je rekao da Vlada želi da sačuva "Fijat" u Srbiji, ali da ni danas ne može da otkrije šta piše u ugovoru sa kom kompanijom zbog klauzule o tajnosti.

On je istakao da Vlada želi, ukoliko krene oporavak svjetskog tržišta automobila, da nastavi saradnju s ovom kompanijom.

Govoreći o padu vojnog helikoptera, Vučić je naveo da je nadležna državna vojna komisija ispitala slučaj i dostavila sve nalaze tužilaštvu koje vodi postupak.

Vučić je najavio da će zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, ove godine biti kupljena dva ruska i dodatno po jedan njemački i italijanski transportni i spasilački helikopter.

Premijer Srbije najavio je da će za petnaest dana posjetiti opštine sa većinskim albanskim stanovništvom Preševo i Bujanovac i sa njihovim predstavnicima razgovarati o tome "kako spustiti tenzije". 

On je rekao da će tokom posjete razgovarati o otvaranju škola, fakulteta i bolnica na teritoriji te dvije oštine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije