Ex -Yu

Vučić: Srbija sastavni dio rješenja za bolju budućnost regiona

Vučić: Srbija sastavni dio rješenja za bolju budućnost regiona
Vučić: Srbija sastavni dio rješenja za bolju budućnost regiona

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju konferencije Trilateralne komisije u Beogradu da Srbija želi da bude dio rješenja za bolju budućnost svih zemalja regiona i "mirovni agent" koji će sačuvati svoju tradiciju i nacionalni identitet.

Vučić je rekao, obraćajući se brojnim visokim zvanicama, među kojim je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, da Srbija daje punu podršku regionalnoj stabilnosti i da posebnu pažnju daje BiH, odnosno Republici Srpskoj, čiji je teritorijalni integritet zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Vućić je učesnike Trilaterale pozvao da podrže nezaustavljive promjene u regionu čiji će nosilac, svakako, biti Beograd.

"Očekujem od vas da nas podržite, da planiramo projekte koji će nam obezbediti budućnost", naveo je srpski premijer.

On je naglasio da bi predstojeći susret sa premijerom Albanije Edijem Ramom za devet dana u Beogradu trebalo da bude veliki korak naprijed za obje zemlje i za region uopšte.

Vučić je zamolio učesnike 38. konferencije Trilaterale da iza sebe ostave istorijske pradrasude koje imaju prema Srbiji i da počnu da gledaju Srbiju onakvu kakva danas jeste.

"Danas okrećemo svoje kormilo prema otvorenom moru. Srbija je kao raskršće, imamo prijateljski stav prema Rusiji, ali u isto vreme sarađujemo i težimo EU. Naša strateška prednost je što imamo strateške ugovore sa Moskvom, ali i sporazum CEFTA", smatra Vučić.

On je naglasio da je Srbija spremna da na putu pronalaženja svoje političke i ekonomske pozicije, koja će joj obezbijediti sigurnu budućnost, provede ozbiljne reforme.

"Za nas u Srbiji bolja budućnost je nadomak ruke, čini mi se da to možemo da radimo bolje od drugih", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija neće na putu ka budućnosti da se odrekne svoje tradicije i naciona, te ukazao da "srpski preci iz Prvog svjetskog rata ostaju dio moralne vertikale za svakog Srbina".

Predsjednik Trilateralne komisije Žan-Klod Triše, koji je otvorio beogradsku konferenciju, rekao je da će se u fokusu interesovanja današnjeg zasjedanja naći aktuelna situacija u Ukrajini i perspektive zapadnog Balkana.

On je naglasio da Komisija godinama unazad prati dešavanja na ovom području i da je spremna dati doprinos da region krene naprijed.

Triše je ukazao da međusobni mostovi među narodima moraju biti uspostavljeni, jer su, kako je rekao, citirajući srpskog nobelovca Ivu Andrića, mostovi vrijedniji od svega što čovjek sagradi i izgradi.

Predsjednik srpskog ogranka Trilateralne komisije Jovan Kovačić istakao je u obraćanju da su prostori Balkana, a posebno Srbija, previše opterećeni istorijom i da se te istorije "Srbi trebaju osloboditi".

"Dugujemo našoj deci da utremo put budućnosti. Dovoljno je da postoji spremnost za to i da utvrdimo ciljeve", rekao je Kovačić.

On je poručio da zajednički put i cilj svih treba da bude ujedinjenje evropskog kontinenta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije