Ex -Yu

Vučić: Srbija spremna da postane zemlja u kojoj vrijedi živjeti

Vučić: Srbija spremna da postane zemlja u kojoj vrijedi živjeti
Vučić: Srbija spremna da postane zemlja u kojoj vrijedi živjeti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Tekerišu kod Loznice, gdje se obilježava 100 godina od Cerske bitke, da je Srbija danas spremna da od zemlje za koju je vrijedilo umrijeti postane zemlja u kojoj vrijedi živjeti.

Vučić je podsjetio da je Srbija nastala prije 100 godina, braneći sebe na Ceru i da su tada u malu Srbiju vjerovali svi koji su vjerovali u slobodu.

Vučić je, obraćajući se zvanicama državne ceremonije povodom obilježavanja 100 godina od Cerske bitke, među kojim je bio predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik, rekao da danas nije lako stajati na mjestu na kojem su nekada stajale čuvene vojskovođe Stepa Stepanović i Radomir Putnik i odakle je bosonoga srpska vojska krenula u besmrtnost.

"Nije baš lako stajati ovde gde su stajali vojvode Putnik i Stepanović i gde je Srbija gladna i bosa stekla svoj ponos i svoje ime. Srbija i svi mi nastali smo tada braneći svoje ime", poručio je Vučić.

On je naglasio da i sada fascinira vjera sa kojom je srpski vojnik i seljak krenuo na Cer i izvojevao pobjedu koja je impresionirala tadašnju Evropu.

"Iz te vere mi imamo Srbiju. Imamo dužnost da radimo za Srbiju. Dužnost da više nikada ne dozvolimo da na ovim kostima nikne išta drugo sem ove lepe i prelepe Srbije, čije smo ime dugo zaboravljali", rekao je Vučić.

On je poručio da je današnja Srbija na evropskom putu i da je vrijeme da nakon mnogih izgubljenih godina, ratova i pogrešnih politika savremena Srbija "osvoji svoj Cer i svoj Tekeriš".

"Vaš san je postao naš san i mi smo spremni da Srbiju od zemlje za koju je vredilo umreti učinimo zemljom u kojoj je vredi živeti. Vreme je prijatelji da stojimo uspravno za Srbiju", rekao je Vučić i dodao da bi sve njegove riječi mogle biti sadržane u jednu poruku - " živela Srbija".

On je posebno zahvalio austrijskom ambasadoru što je danas iskazao poštovanje i u ime svoje zemlje došao na Cer.

Srpska vojska je avgusta 1914. pod komandom generala Stepe Stepanovića porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izavavši šok u Beču i Berlinu, oduševljenje među saveznicima, jer je okončana kao prva velika saveznička pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

Kada je cerska operacija okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika.

Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, dok je iz stroja izbačeno oko od 16.500 srpskih vojnika, od čega 2.107 poginulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije