Ex -Yu

Vučić: Srbiju smo oduzeli razbojnicima i vratili građanima

Vučić: Srbiju smo oduzeli razbojnicima i vratili građanima
Vučić: Srbiju smo oduzeli razbojnicima i vratili građanima

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegova vlada oduzela Srbiju raznim razbojnicima i vratila je građanima.

"Ovo je vlada teških odluka za teško vreme", istakao je premijer na godišnjoj pres konferenciji, na kojoj je sumirao učinak svog kabineta u proteklih osam mjeseci, ističući da su radili otvoreno, pošteno i odgovorno

Vučić je ocijenio da vlada, koja je formirana 27. aprila, vraća nadu građanima da će, ako budu radili i bili marljivi i vrijedni, Srbija postati pristojna zemlja.

"Prvi posao je nam bio da kažemo da je ovo otvorena zemlja, zemlja radnika i seljaka, onih koji marljivo i pošteno rade, a ne tajkunsko-politička prćija. I ako sam nečim zadovoljan, zadovoljan sam time što smo oduzeli Srbiju razbojnicima i vratili je građanima", istakao je Vučić.

"Sve mitove koji su nas godinama ubeđivali da smo posebni, da ništa nije do nas i da su prazne reči važnije od dela, morali smo da ostavimo iza sebe, kao i nerad, neodgovornost i definiciju 'da niko ne može da me plati toliko malo, koliko malo ja mogu da radim', kako su se prethodne vlasti ponašale, a zemlja bila prepuštena političarima i tajkunima, koji su je uništili", rekao je premijer.

On je naveo da je vlada stavila pred sebe teške ciljeve, drugačije od onih postavljenih pred bilo koju prethodnu vladu, koji bi trebalo da promijene zemlju, ali prije svega građane, navike i ponašanje.

"Spustili smo Srbiju sa neba na kojem se ne radi i nema nikakvih peravila, na zemlju na kojoj se teško radi, a moraće i više, i na kojoj postoje ista pravila za sve", rekao je Vučić.

Nezaposlenost ne smije preći 20 odsto

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sljedeća godina biti vrijeme izazova u kojoj će se menjati lice Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je nezaposlenost od februara do danas, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, pala za 6,81 odsto, a da u sljedećoj godini, uprkos svim teškim mjerama, nezaposlenost na centralnom nivou ne smije biti povećana i preći 20 odsto.

Kako je naveo, nezaposlenost je od februara do danas, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, pala za 6,81 odsto.

"U februaru ove godine 793.625 osoba bilo je na birou, danas je 739.044 lica. Taj broj je smanjen za ukupno 54.581 osoba, što je 6,81 odsto", rekao je Vučić.

Prema anketama o radnoj snazi Zavoda za statistiku, prije dvije godine nezaposlenost je bila na nivou od 26,4 odsto, danas je 17,6 odsto, a prema Vučićevim riječima realno je taj procenat ispod 19,5 odsto.

"To je realno, ako izuzmemo sezonske radnje, negde ispod na 19,5 odsto i naš je posao da, uprkos teškim merama, taj procenat ne pređe 20 indeksnih poena", rekao je Vučić.

Poplave

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je država za 17.643 porodice izdvojila 4,22 milijarde dinara na ime materijalne pomoći zbog štete koju su pretrpjele u majskim poplavama.

"Od te sume 119 porodica dobilo je novac za izgradnju kuća, 173 kuće su izgrađene, a gradnja 45 biće završena u januaru", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Milijarda je, dodao je, potrošena za nasipe i druge objekte kojima se Srbija štiti od budućih poplava i drugih elementarnih nepogoda, dok je Crveni krst dao pomoć od po 210 evra za 15.000 domaćinstava.

Podsjetivši da se vlada sa poplavama suočila nekoliko dana poslije preuzminju vlasti, te da je to najteža elementarna nepogoda u posljednjih 100 godina, Vučić je primjetio da mu se čini da su u 45 opština svi zaboravili i to samo tri dana nakon izlaska iz vanredne situacije da su se poplave uopšte desile, zbog čega su bili uvjereni da se "ništa neće osetiti ni na budžetu ni na problemima sa kojima smo se suočavali".

"Zadovoljan sam što građani posle tri dana, ili jedan deo njih, na to nije više morao da misli, ali Vlada je mislila na to sve vreme i radila i uradila posao", naveo je i dodao da je u Obrenovcu bio 30 puta od poplava, u Krupnju osam puta, a ukupno 46 puta obilazao je poplavljena područja.

"Ako uzmete nekoliko premijera unazad, 46 puta nisu napustili ni Beograd a kamoli samo za vreme poplava", rekao je premijer i zaključio: "Pogledajte kako nam izgledaju gradilišta danas u Tekiji, veoma ozbiljno. Tu su kasnije stigle poplave i tu će nam do proleća trajati radovi. Nešto ćemo završavati i u prolećnim mesecima."

Cijena za Telekom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u toku izbor privatizacionog savjetnika za Telekom i da će za tu kompaniju biti ponuđena značajno veća cijena, od one koja se očekivala.

"Mislim da ćemo dobiti najveću cenu u istoriji koju je Telekom mogao da dobije", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

On je kazao da će cijena biti značajno veća, "dramatično veća od one koja je ponuđena 2011. kada su neki to pokušavli pre izbora da rade".

"Mi time nećemo pokrivati svoj deficit kao što neko kaže", rekao je premijer.

Zadovoljam Sertićem i Vujovićem

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić neće biti smijenjeni, poručivši da je njihovim radom zadovoljan i da će obavijestiti javnost kad dođe do rekonstrukcije.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je 27. aprila u ekspozeu najavio rekonstrukcije svog kabineta, jer misli da je važno da se učinak ministara provjerava.

"Rekao sam da je važno da se proveravaju ministri, da ne misle da su ministri za četiri godine i da predsednik vlade nije predsednik vlade za četiri godine. Možda može to neko bolje da obavi i da uradi. Da se niko ne opušta", istakao je Vučić.

Podsjetivši da nigdje nije pominjao imena ministara koji bi mogli da budu promijenjeni, naveo je da su onda u jednim "novinama koje važe za ozbiljne" izmislili da će Vujović i Sertić biti smijenjeni, što su zatim druge novine, "koje takođe važe za ozbiljne" rekle kako "Vučić ponovo zamajava javnost njihovom smenom".

"Onda su to puštali i elektronski mediji čitajući i verujući da je istina i jedno i drugo i ja na to ne znam šta bih rekao", poručio je Vučić.

Odlazak u Brisel

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen 9. februara u Briselu, potvrdio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za novinare rekao da će na prve razgovore u Briselu otići sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, dok će sa druge strane biti premijer Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

"Mogerini (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku) je zvala. S njihove strane biće Mustafa i Tači i mi ćemo ići u formatu jedan plus jedan. Na prvi razgovor ćemo ići Dačić i ja, a na druge će ići neko drugi sa mnom, u zavisnosti od teme", rekao je Vučić zaključivši: "Da li 9. februara idem u Brisel radostan i srećan, da gledam Mustafu i Mogerini? Nisam ni srećan ni presrećan, to je moj posao i moja dužnost."

Izlazak iz 90-ih

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da dio opozicije još nije izašao iz 90-ih godina, te da oni postoje jedino kada pričaju o 90-im godinama zato što nemaju druge argumente.

"Oni ni o čemu drugom ne mogu da govore i ni u šta drugo se ne razumeju, pa se i u raspravi o budžetu najmanje pričalo o budžetu, zato što oni koji je trebalo da pričaju o budžetu nisu mogli o tome da pričaju jer nisu imali argumente", rekao je Vučić.

Komentarišući raspravu o budžetu tokom koje su se čuli neprimjerene riječi od pojedinih poslanika opozicije, premijer je primjetio da bi sve to sigurno bilo na naslovnim stranama da je takve stvari izgovorio neko iz vladajuće koalicije, a zatim konstatovao da je očigledno nekima to ne samo dozvoljeno, već je moguće da će za to da bude kriv neko drugi.

"Tako se ispostavilo za sve to što smo mi stoka, đubrad, ološ, izvinjavam se ljudima, te reči smo čuli od pojedinih narodnih poslanika, da je za to kriv Igor Bečić, da li ima diplomu ili je kondukter ili nije", naveo je Vučić.

Dodao je da ne zna da li je kondukter iako misli da je to jedno pošteno zanimanje, ali da Bečić niti je izgovorio "stoko jedna" niti je izgovorio "đubre" niti je izgovorio "ološ", ništa od svega toga.

"Ne znam kako to dođe do njega, a dođe do njega zato što je nekima sve dozvoljeno, a nekome nije dozvoljeno ništa", zaključio je Vučić.

Srbija postala pouzdan partner

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija postala pouzdan partner, jer nije obećavano ono što ne može da se uradi, te da je to postignuto čvrstom, stabilnom, jasnom i ozbiljno definisanom politikom, te da je politička stabilnost preduslov za ekonomski napredak.

"Imali smo čvrstu, stabilnu, jasnu i ozbijlno definisanu politiku, politiku očuvanja nezavisnosti i suvereniteta Srbije. Poštovali smo sebe, ali smo bili pouzdan partner i nismo nikome obećavali ono što nismo mogli da ispunimo. Nigde ni od koga niste mogli da čujete različite poruke", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Kaže i da se na Zapadu nije obećavalo da će vlada raditi protiv Rusa, a u Rusiji protiv Zapada.

"Svuda i na svakom mestu imali smo jasno definisanu, odgovornu i ozbiljnu politiku koja nam je donela ozbiljno poštovanje... Srbija je danas u svojoj savremenijoj istoriji najpoštovanija i u Evropi i svetu", ukzao je Vučić i dodao da je Srbija postala zemlja koja je potpuno otvorena i zemlja sa najvećom spoljnopolitičkom aktivnošću.

Istakao je da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić "u istoriji Srbije imao najveću spoljnopolitičku aktivnost kao i predsednik vlade, uveren sam i predsednik republike".

"Kao predsednik vlade ukupno sam se za samo osam meseci sastao sa 31 predsednikom vlade, što je više nego na nivou od pet godina što je imao dosadašnji predsednik vlade koji je imao naizraženiju spoljnopolitičku aktivnost. Ali ne za osam meseci, već za pet godina", dodao je premijer.

Podsjetio je i da se u Srbiji sastao sa četiri predsjednika država, i isto toliko u inostranstvu. Takođe se, istakao je, u Srbiji sastao sa dvojicom vicekancelara, pet ministara spoljnih poslova i dvojicom ministara ekonomije, ali i da je učestvovao na sjednici Savjeta bezbjjednosti Ujedinjenih nacija.

"Telefonskih razgovora obavio sam više od 40 sa predsednicima država i vlada, i ministrima spoljnih poslova", naveo je Vučić.

Za bolju zemlju treba efikasnija država

Srbiji je potreban manji i efikasniji birokratski aparat, a Vlada Srbije nastojaće da otpuštanja u javnom sektoru budu minimalna te da to budu uglavnom "partijski činovnici koji ne obavljaju dobro svoj posao".

"Pri tome, oni neće biti krivi zato što su članovi DS, kojih je najviše sasvim sigurno, ili SPS-a ili SNS-a već zato što nisu dobro radili svoj posao. To će biti, nadam se, manji broj ljudi od onog o kome se govori i to nam sve donosi zdravu državu i moraćemo to da ispunimo", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Upitan koliko bi ljudi u javnom sektoru moglo da bude višak, Vučić je kazao da se znaju konačni brojevi, ali da se trenutno ne zna koliki će tačno biti prirodni odliv.

"Čekamo, ja sam danas dobio prve podatke i veći nam je prirodni odliv nego što smo očekivali", rekao je Vučić navodeći da će vjerovatno jedan dio žena željeti ranije da se penzioniše zbog izmjena Zakona o PIO.

Izrazivši nezadovoljstov načinom na koji mediji prenose informacije o toj temi, Vučić je ponovio da mjere koje se preduzimaju treba da "obezbijede da imamo zdravu državu", efikasniji birokratski aparat, te da će se nastojati da otpuštanja budu minimalna.

Upitan da li je tačno da će biti otpušteno 27.000 ljudi, kako navode pojedini mediji, premijer je podsjetio da su članovi Fiskalnog savjeta pominjali 15.000 ili 20.000 ljudi koji će otići u penziju.

"Hajde da ipak sačekamo da vidimo, to su malo drugačiji brojevi, 27.000 je na nivou konsolidovane države, to nije naša administracija", rekao je Vučić i dodao da bi trebalo vidjeti i koliko ima viškova po lokalnim samoupravama.

Dodao je i da je tu riječ o obavezama planiranim u naredne tri godine, a što su podržali i Svjetska banka, EU, MMF, EBRD.

"Nikoga iz celog sveta niste čuli da je rekao lošu reč o našim reformama, imamo plan i program i pred nama je samo pitanje hoćemo li mi da napravimo bolju zemlju, i sebe da promenimo i radimo više ili nećemo", rekao je premijer.

Godina investicija

Vlada Srbije pokazala je da može transparentno da upravlja svojim finansijama, a sljedeća godina biće godina investicija, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Podsjetivši da u decembru ove godine Srbija ima tri milijarde veće prihode nego u istom periodu prošle godine, što, kako je naveo, za obične ljude znači povećanje privredne aktivnosti i povećanje trgovine, Vučić je naveo da se "uprkos kuknjavi beleži rast".

"Više se troši i u trgovinama, brojevi pokazuju da se troši više. Važno je da prođemo kroz teške mere i da 2016. dočekamo rezultat kao Porugal ili Estonija", istakao je Vučić.

Navodeći da je u posljednja četiri mjeseca ove godine prikupljeno rekordno mnogo novca od PDV-a i da su prognoze da će, ako se nastavi ovakvim tempom, od PDV biti prikupljeno 400 milijardi dinara, premijer je rekao da bi to značilo manji fiskalini deficit, odnosno bolji i povoljniji rezultat.

Srbija se, kako je naveo, neće više zaduživati zbog investicija, već će to raditi putem drugih finansijskih aranžmana, kao sto su koncesije, a polovina sume koja bude dobijena prodajom 502 preduzeća u procesu privatizacije biće namijenjena upravo novim investicijama.

Premijer je napomenuo i da će do kraja 2016. biti otvoren kompletan Koridor 10, odnosno i istočni i južni krak, a da će najkomplikovaniji dijelovi na dionicama Koridora 11 biti završeni možda i godinu dana prije roka.

Govoreći o Koridoru 11, Vučić je novinarima kazao da je poslije velikog i uspješnog rada završen dio Ub-Lajkovac koji su radile srpske firme, a da izvanredno napreduje dio Preljina-Ljig od 40 kilometara i to je, kako je kazao, najteži dio puta sa 56 mostova, 42 tunela, odnosno preko stotinu objekata.

"To je jedna od najkomplikovanijih deonica, i to će biti gotovo možda i godinu dana pre roka", poručio je Vučić.

Ono što je problem, kazao je, što dio tih puteva ide iz njive u njivu i da će zato morati da se sačeka završetak dionica od Lajkovca do Ljiga i Ub-Obrenovac, kao dionica Obrenovac-Surčin.

"Početkom 2017. odnosno krajem 2016. sve to će vas sačekati kao gotovi rezultati", rekao je Vučić novinarima na konferenciji u Vladi Srbije.

Dodao je i da je namjera Vlade Srbije da učestvuje u još dva velika projekta u zavisnosti od novca kojim budemo raspolagali iz privatizacionih prihoda, a da je riječ o Moravskom koridoru (od Pojata do Preljine) ili izgradnja takozvanog brzog puta Beograd-Temišvar.

Godina 2015. je godina koja treba da promijeni lice Srbije, godina izazova.

Ne maštati o ukrajinskom scenariju

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da nikada neće vladati protivno volji građana i da bi ga bilo sramota da vlada sa šest, 16 ili 26 odsto podrške naroda.

Vučić je to rekao na konferenciji za novinare upitan da prokomentariše izjavu lidera demokrata Bojana Pajtića da će aktuelnu vladu rušiti narod, dodavši da svaku vladu ruši narod.

"Važno je da Pajtićevu petnaestogodišnju vladu niko ne ruši. Toliko je toga dobrog uradio u nekoliko radnih dana koje je imao u tih 15 godina", rekao je Vučić i dodao da će Srbija sačuvati političku i ekonomsku stabilnost, a da će se s vlasti silaziti demokratskim metodama.

Primjetivši da se ponovo rađaju ideje o ukrajinskom scenariju, kakve su, kako je naveo, demokrate imale u toku izborne kampanje, Vučić im je poručio da se tome ne nadaju, jer će Srbija sačuvati političku i ekonomsku stabilnost.

"Bez obzira na to ko će biti na vlasti, sa nje će se silaziti demokratskim metodama. Spaljivanja skupštine, linčovanja ili ukrajinskog scenarija, kako neki priželjkuju u Srbiji neće biti. To je stvar koju im obećavam i o kojoj ih obaveštavam", rekao je Vučić, a Pajtiću poručio da ne mašta o ukrajinskom scenariju "jer mu to ni narod ni vlast neće dozvoliti".

Vučić za CNN: Zbog teških reformi izgubiću izbore

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najvjerovantije izgubiti sljedeće izbore, kao što se desilo i drugima koji su sprovodili teške reforme.

"Nisam uzeo ovaj mandat da čekam sledeće izbore i pobedim svoje političke protivnike. Znam šta će se desiti na sledećim izborima. Najverovatnije ću izgubiti sledeće izbore, kao i mnogi drugi koji su pokušali reforme", rekao je Vučić u intervjuu CNN-u, koji je sinoć prenijela TV N1.

On je istakao da nije njegov posao da "prodaje gluposti i laži", već da sprovodi reforme za dobrobit naroda.

"Činjenica je da ceo svet, Evropska unija, Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj priznaju da Srbija sprovodi mnogo reformi i čak govore - ne ja, nego oni - da srpski narod može biti veoma ponosan na sebe i svoje vođstvo", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je zadovoljan onim što je Vlada dosad postigla, ali da se reforme moraju sprovoditi dalje, ističući pravosuđe za koje je ocijenio da je neefikasno.

"Nema problema s političkom voljom. Nema zaštićenih osoba, zaštićenih tajkuna, zaštićenih političara", rekao je Vučić i dodao da se mora promijeniti stanje u pravosuđu gdje neki procesi traju godinama.

Premijer je istakao i da se ne miješa u rad medija, kao i da se vlada ozbiljno bavi pitanjem slobode medija.

"Ne radim to (miješanje u rad medija) i ne plašim se konkurencije, ali mi je lako to pripisati. Bio sam ministar informisanja pre 15 godina, najgluplji na svetu. I lako mi je to pripisati", rekao je Vučić.

On je podsjetio i da je Srbija usvojila tri nova zakona o medijima koje je odobrila ne samo Evropska komisija, već i Venecijanska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije