Ex -Yu

Vučić: Strateški cilj Srbije članstvo u EU

Vučić: Strateški cilj Srbije članstvo u EU
Vučić: Strateški cilj Srbije članstvo u EU

BEČ - Srpski premijer Aleksandar Vučić ističe da Srbija ne mora da bira između Rusije i EU, jer je to već učinila i nalazi se na putu u Uniju, što je strateški cilj zemlje, te naglasio da želi dobre odnose sa susjedima, jer bez stabilnosti nema ni napretka u regionu.

Vučić je, u intervjuu za bečki dnevnik "Prese", na pitanje da li strahuje da će morati da jednog dana bira između Brisela i Moskve, odgovorio da Srbija istovremeno želi da sačuva tradicionalno dobre odnose sa Rusijom.

Vučić je rekao da ne postoji pritisak iz EU na Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije, ukazujući da će zemlja morati narednih godina da svoju spoljnu politiku harmonizuje sa onom Unije.

Šef srpske vlade izrazio je zahvalnsot nizu zemalja EU koji razumiju tešku situaciju Srbije.

"Mi veoma zavisimo od ruskih energenata i moramo da pazimo na naše interese. Istovremeno je naš strateški cilj bez sumnje put u pravcu EU, i to otvoreno govorim i Rusiji", objasnio je on.

Vučić je napomenuo da to nije popularno u Srbiji, i da bi bilo popularnije kada bi drugačije govorio.

"Mislim da je najpopularniji političar u Srbiji danas novi grčki premijer Aleksis Cipras, a sigurno ne ja", naglasio je on.

Vučić je, na konstataciju da je Moskva saveznik Beograda po pitanju Kosova, kazao da Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, na čemu smo joj zahvalni, i podsjetio da i pet zemalja EU ne pruznaje Kosovo kao državu.

Premijer je ukazao da Srbija i dalje podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da se na tome nije ništa promijenilo.

Vučić je negirao izjavu kosovskog ministra inostranih poslova Hašima Tačija da je Srbija de fakto priznala nezavisnost Kosova, rekavši da smatra da on nije u pravu.

"Kosovski političari su žrtve retorike priznanje/nepriznavanja. Međutim, najvažnije je da li razgovaramo o našim problemima na miran način? To činimo. Da li postoji dijalog ili ne ? Da, postoji. Rešavamo li mnoge probleme ili ne? Da, to smo činili", ukazao je Vučić, dodajući da će sledeći sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine biti održan 9.februara u Briselu.

Upitan za stav Srbije u dijalogu, Vučić je objasnio da je najvažnije da se vodi briga o običnim ljudima na Kosovu, o njihovom životu i budućnosti.

"Moraju imati mogućnost da se kreću slobodno i osećaju bezbedno. Kada sam nedavno bio na Kosovu, građani sz samo na kraju mog govora aplaudirali. Oni su možda očekivali vatreni govor, ali to nisam učinio. Poručio sam im da moraju narednih 100 godina živeti tu sa Albancima. Bilo bi neodgovorno, ako bi rekao nešto glupo, jer ja polazim za Beograd, a oni ostaju tu. Moramo pronaći najbolje moguća rešenja za obe strane. To mislim da su i Albanci shvatili. Pojedini su pokušali da me provociraju, ali na to nisam reagovao i sve je dobro proteklo", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije