Ex -Yu

Vučić i Nikolić o vanrednim izborima

Vučić i Nikolić o vanrednim izborima
Vučić i Nikolić o vanrednim izborima

Beograd - Premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić sastali su se danas, a jedna od tema njihovog razgovora bili su i vanredni izbori, saznaje B92.

Istovremeno je iz Vlade najavljeno da će se Vučić u četvrtak u podne obratiti novinarima u vili "Bokeljka", dan nakon što je najavio da će od Glavnog odbora SNS zatražiti "odobrenje da može da odluči o vanrednim izborima pre stranačke skupštine" zakazane za februar.

Sjednica GO SNS biće održana u nedjelju, a pojedini funkcioneri iz SNS su već poručili da su spremni za vanredne parlamentarne izbore.

Ministar policije i potpredsjednik SNS Nebojša Stefanović, koji se i ranije zalagao za vanredne izbore, rekao je za B92 da čvrsta odluka da se ide na birališta još nije donijeta.

"Svoje stavove sam ranije obrazlagao, ali je tada doneta odluka da se ne ide na izbore. Dok se ta odluka ne promeni, ostaje tako", rekao je on.

Podsjetimo, o mogućim vanrednim izborima se pričalo i u oktobru 2015. kada je Vučić rekao da bi "bilo neodgovorno da se ide na izbore".

"Moja odluka je da ne idemo na izbore. Dobro je da nemamo izbore još najmanje šest meseci, jer bi to bilo neodgovorno u trenutku kada imamo Unesko i otvaranje poglavlja... Da li će ih biti za šest, osam ili deset meseci, ne znam, ali u narednih tri, četiri ili pet neće ih biti. Moj posao je da donosim odluke u interesu građana", rekao je tada Vučić, gostujući na TV Pink.

Iako se nova priča o vanrednim izborima pojavila nakon polemike o zvižducima političarima u Areni i poruke premijera Vučić da će "oni koji zvižde imati priliku da biraju bolje"; politički analitičar Dejan Vuk Stanković za B92 kaže da su "zvižduci koji su se čuli u Areni deo mozaika, ali ne i povod".

"Treba reći i da se neće srušiti nebo ako odemo na izbore, ali i to da čak i da se dešavaju samo pokrajinski i lokalni izbori, da bi atmosfera bila takva kao da se dešavaju izbori na nacionalnom nivou", rekao je on.

Bojan Klačar iz CESID-a kaže da postoji više mogućnosti za raspisivanje izbora, među kojima je i ostavka premijera, a da objektivnih razloga za raspisivanje izbora - nema.

"Vlada je stabilna, SNS ima većinu i bez koalicionih partnera. U ovom trenutku ključni razlog je odluka SNS da joj je potreban novi mandat", rekao je on.

Babić: Mi smo uvek spremni za izbore

Šef Poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Zoran Babić izjavio je da je ta stranka uvijek spremna za izbore i da bi pitanje o njihovom raspisivanju trebalo postaviti Demokratskoj stranci, za koju kaže da posljednje dvije godine bježi od svih mogućih izbora.

"To je više pitanje za DS i Pajtića, koji su tako hrabri na društvenim mrežama i konferencijama za novinare, a zapravo vidimo da u poslednje dve godine beže od vanrednih pokrajinskih izbora i od gubitka svih benefita koje vlast u režiji DS nosi. Oni beže od odgovornosti i suda javnosti i građana Srbije", rekao je Babić.

On je dodao da je SNS uvek poštovala volju građana Srbije i da nikada ne bježi od suda javnosti.

"Po mom ličnom mišljenju, zašto da se ne vidi šta građani Srbije misle o reformskoj politici koju Vučić, Vlada Srbije i SNS vode, a šta misle o svim ovim kriminalnim aferama Razvojne banke Vojvodine, Fonda za kapitalna ulaganja i ostalim dokazanim aferama DS i Bojana Pajtića?", zaključio je Babić.

Stefanović: Videćemo šta je najbolje za Srbiju

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je da je sjednica Glavnog odbora stranke zakazana u cilju pripreme skupštine partije, ali ne isključuje mogućnost da se razgovara i o eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnim izborima.

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da još ne zna da li će biti razgovora o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, ali da će svakako biti riječi o lokalnim i pokrajinskim izborima, koji su bitni, jer se održavaju na čitavoj teritoriji Srbije.

Stefanović je istakao da će teme biti svakako rezultati ostvareni u prethodnom periodu, šta je SNS uradio za građane Srbije i koji su planovi za budućnost.

"Razgovaraćemo o tome šta Srbija mora da uradi do 2020. godine, zbog bržeg napretka ka EU, ali i zbog podizanja boljeg standarda građana naše zemlje", kazao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, bolji zivot građana, važne ekonomske reforme su ono što očekuje na sjednici GO, dodajući da će biti riječi i o pripremama skupštne stranke zakazane za februar.

Na pitanje o stavu u vezi raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora Stefanović je ukazao da je njegov stav poznat, pošto ga je iznosio kada se, prije par mjeseci, debatovalo na ovu temu.

"Nakon toga je doneta odluka da se ne ide na vanredne parlamentarne izbore i posle toga je bilo besmisleno da svakih mesec dana pokrećem istu temu i da stalno pričamo o istom, kada smo o tome doneli neki sud. Kada se ta odluka bude promenila ili promenile okolnosti, pa bude moguće da se promeni takva odluka, onda ćemo razgovarati o izborima", naglasio je Stefanović.

On je odbio da precizira svoj stav, rekavši da ne želi da iznosi lične stavove, već da kao predstavnik SNS iznosi samo stranačke stavove, koji prevdiđaju opredeljivanje na osnovu onog sto je potrebno i najbolje za Srbiju.

Upitan zašto je baš sada zakazana sednica GO, Stefanović je ukazao da se održavaju redovne sjednice GO, te da ima mnogo tema o kojima treba raspravljati unutar stranke, posebno pripremama skupštine partije, koje je najviše stranačko tijelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije