Ex -Yu

Vučić i dalje najpopularniji političar u Srbiji

Vučić i dalje najpopularniji političar u Srbiji
Vučić i dalje najpopularniji političar u Srbiji

BEOGRAD - Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i dalje je najpopularniji političar u Srbiji, a na političkoj sceni njegova Srpska napredna stranka (SNS) vodeća je s naklonošću više od polovine biračkog tijela, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja.

Prema rezultatima istraživanja agencije Ipsos strategic marketing, Vučićeva popularnost je od jula do septembra vidljivo povećana a podržava ga 500.000 ljudi više nego njegovu stranku.

“Odlazak u Srebrenicu, bavljenje regionalnim temama na način koji govori da (Vučić) postaje regionalno važan igrač, rješavanje migrantske krize u suradnji s EU i percepcija javnosti da smo mi pobjednici u (carinskom) sukobu s Hrvatima... Sve je to prodonijelo skoku popularnosti”, izjavio je direktor istraživanja javnog mišljenja agencije Ipsos strategic marketing Marko Uljarević.

Rezultati istraživanja pokazuju da SNS ima 52 posto podrške građana koji bi izašli na izbore, koalicijski partner naprednjaka - Socijalistička partija Srbije (SPS) ministra diplomatije Ivice Dačića 10 posto, oporbena Demokratska stranka (DS) pet posto, koliko ima i nacionalno-konzervativni pokret Dveri, dok su ostale stranke, uz izuzetak stranaka nacionalnih manjina, ispod izbornog praga.

Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsjednika Borisa Tadića imala bi na izborima oko četiri posto glasova, a Šešeljevi radikali i Partija udruženih umirovljenika (PUPS) tri posto.

Po dva posto glasova ovojili bi Pokret Dosta je bilo nekadašnjeg ministra gospodarstva Saše Radulovića, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića i Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Demokratska stranka Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice, koji se u međuvremenu povukao iz politike.

Uljarević kaže da je Vučić i dalje najpopularniji političar, “bez obzira na način na koji se mjeri njegov rejting”.

“Recimo, najveći broj građana, njih 41 posto, ne vjeruje nikome, dok 30 posto vjeruje Vučiću, a prvi sljedeći iza njega je lider socijalista Ivica Dačić, sa samo četiri posto. Svi ostali imaju manje”, rekao je Uljarević.

Prema rezultatima istraživanja, na izbore u Srbiji bi u ovom trenutku izišlo oko 3,3 milijuna glasača, što se ocjenjuje kao “stabilno biračko tijelo”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije