Ex -Yu

Vučić na Bledu: BiH me više brine nego albansko-srpski odnosi

Vučić na Bledu: BiH me više brine nego albansko-srpski odnosi
Vučić na Bledu: BiH me više brine nego albansko-srpski odnosi

BLED - "Sve što se dešava u BiH me više brine nego albansko-srpski odnosi", naglasio je Vučić učestvujući na Strateškom forumu u Bledu na kojem su govorili predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Luksemburga Gzavije Betel, kao i predstavnik generalnog sekretara UN Kristijan Fris Bah.

Srbija i njeni građani "evropskiji" su od samih Evropljana po pitanju migrantske krize, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je Srbija spremna da preuzme svoj dio odgovornosti u okviru zajedničkog, sveobuhvatnog riješenja.

Vučić je, na Strateškom forumu u Bledu, na panelu "Novi globalni poredak: konfrontacija ili partnerstvo", kritikovao sporost sa kojom se Evropa suočila i reagovala na migrantsku krizu, te ukazao da se na takozvano sveobuhvatno riješenje čeka već šest mjeseci.

On je primjetio da je trenutno samo nekoliko zemalja regiona suočeno sa velikim problemom migracije, te da su to Grčka, Makedonija i Srbija.

"Suočeni smo sa zidovima. Istovremeno, mi smo prva zemlja koja registruje migrante. Oni ne bivaju registrovani u Grčkoj, a mi smo uspostavili prihvatni centar u Preševu i činomo sve da nahranimo izbeglice, a uspostavićemo i prihvatni centar u Beogradu, koji je na njihovom daljem putu", objasnio je Vučić.

On je naglasio da mi nismo navikli da se žalimo, kao što su to neke zemlje EU činile u vezi sa tim problemom.

"Iako Srbija nije članica EU, a strateški joj je cilj članstvo, spremni smo da preuzmemo naš deo odgovornosti. Srbija nije podigla zidove i bodljikave žice. To bi bilo lako za nas, a vi u EU ste ćutali kada se zid podizao", kritikovao je Vučić.

Prema njegovim riječima, potrebno je da EU usvoji sveobuhvatno riješenje, a Srbija će preuzeti svoj dio odgovornosti.

Vučić je istakao da vjeruje da će EU usvojiti sveobuhvatno riješenje, ali je ukazao da se na to čeka već šest mjeseci.

Nakon što je čuo njemačku kancelarku Angelu Merkel i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca nedavno u Beču, on je, rekao je, uvjeren da će EU uskoro izaći sa tim riješenjem.

Vučić smatra da je Evropi trebalo previše vremena da reaguje, podsjećajući da je mnogo diskustovano o raznim krizama, kao što su sirijska, ukrajinska i druge, a da nijedan problem nije riješen.

"Mi smo za partnerstvo, i potrebno je više partnerstva, a ne manje", podvukao je srpski premijer ukazujući da neki djeluju suviše egoistoično.

On je ukazao da Srbija, za razliku od susjeda, nije nasilno djelovala protiv izbjeglica.

Istovremeno je podsjetio da u Srbiji postoje "glupi ljudi", koji su htjeli da organizuju skupove protiv izbjeglica, a da to policija nije dozvolila.

"Veoma je demokratski da sačuvate svoju zemlju od ekstremista, fašista ili kojih god. Ne želimo da takve ljude vidimo u demokratskim društvima. Izbeglice dolaze na Balkan ne da nas ubiju, okupiraju ili bilo šta drugo, već da bi pobegli od rata", ukazao je on pravdajući odluku o zabrani demonstracija protiv izbjeglica u Srbiji.

"Moramo preuzeti odgovornost u svoje ruke, a ne da činimo samo ono što se građanima sviđa. Ja ću tako, sviđalo se to nekom ili ne, za dva dana posetiti ponovo izbeglice u Srbiji, i za nedelju dana ponovo", poručio je on u vezi odgovornosti lidera, koji su, kao i on, izabrani da rade u korist zemlje.

Za svoje izjave vezane za aktuelnu izbjegličku krizu premijer Vučić je u više navrata dobio aplauz.

Vučić je izrazio nadu da će EU biti svjesna da je bolje da se suoči sa konkretnim pitanjima, a tako i izazovima na zapadnom Balkanu.

On je ukazao da su veliki ratovi počinjali u regionu zapadnog Balkana, a ne u Ukrajini, koja je u fokusu, a za čije rješavanje nije optimista.

Vučić je ukazao da je Srbija započela prave ekonomske reforme koje daju rezultate, ali da je problem krhka regionalna stabilnost, zbog čega puno investiramo u pomirenje i ponovno uspostavljanje povjerenja u regionu.

"Nadam se da ćemo biti u stanju da za par godina izgradimo stabilna partnerstva", naglasio je on.

Vučić je rekao da je, kada je reč o mladim generacijama, pesimističan, jer su spremni da ponovo pokazuju svoje mišiće, jer se ne sjećaju prošlog vremena Miloševića i ranijeg doba, zbog čega su Beograd i Tirana odlučile da osnuju kancelariju za mlade.

Vučić:Srbija će prihvatiti jedan broj migranata

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija prihvatiti jedan broj migranata i da nas to čini više Evropljanima od nekih drugih.

"Srbija će prihvatiti jedan broj migranata. Po ovome smo više Evropljani od nekih drugih. Mi ne podižemo ograde", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Premijer Srbije učestvuje na Strateškom forumu na Bledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije