Ex -Yu

Vučić na Kosovu: Bomba me neće zaplašiti

Vučić na Kosovu: Bomba me neće zaplašiti
Vučić na Kosovu: Bomba me neće zaplašiti

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić doputovao je jutros u Leposavić, prvu tačku njegovog obilaska najvažnijih mjesta na sjeveru Kosova u kojima žive Srbi. Vučić je rekao u Leposaviću da ga bačena bomba i pucanje na halu u Zubinom Potoku, gdje danas popodne treba da govori, neće zaplašiti.

Posjetu je otpočeo u sjenci teškog napada koji se dogodio rano jutros, kada je na halu u Zubinom potoku, u kojoj popodne treba da se obrati građanima, bačena eksplozivna naprava i pucano iz automatskog oružja.

Vučić je pred 4.000 ljudi i rudara u rudniku "Trepča" rekao da ga incident, koji se dogodio rano jutros, neće zaplašiti niti spriječiti njegovu posjetu Kosovu. "Snažnu Srbiju ništa ne može da uplašiti. Ako je neko mislio da će me ovo zastrašiti, moram da kažem da se to neće desiti", rekao je Vučić.

SRBI SA KOSMETA SU DIO DRŽAVE SRBIJE

Srpski premijer Aleksandar Vučić je rekao da su Srbi sa Kosova i Metohije dio države Srbije i istakao da Vlada Srbije neće ostaviti svoj narod u ovoj pokrajini.

Obraćajući se građanima Leposavića, među kojima su rudari "Trepče", Vučić je rekao da samo snažna Srbija može zaštititi interese Srba na Kosmetu, te dodao da Beograd neće dozvoliti otimanje rudnika "Trepče".

"Vlada će uvek brinuti o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji jer smo svi dio istog naroda. Nikada nećemo praviti razliku između građana u centralnoj Srbiji i južnoj pokrajini", rekao je Vučić, prenijeli su beogradski mediji.

Ističući da je potrebna jaka, slobodna, ujedinjena Srbija, a ne rascjepkana i posvađana, Vučić je rekao da onaj ko nije jak u svijetu i ko nema dovoljno prijatelja, ni na koji način ne može da zaštiti srpski narod.

"Važno je da imamo snažan uticaj u glavnim gradovima sveta i samo takva snažna Srbija može da brani interese i zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji. Prazne su priče da se to može rešavati sekirom", ukazao je Vučić, navodeći da bi to bilo samo šteta za srpski narod u pokrajini.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da strahuje od pokušaja da bude donesen poseban zakon kojim bi "Trepča" bila pretvorena u javnu svojinu takozvane republike Kosovo.

"Mi ćemo insistirati u Briselu, ne vređajući nikoga, ne izgovarajući prevelike reči, da jasno stavimo do znanja da to nećemo da dopustimo", rekao je Vučić.

Napominjući da se zna ko je gradio flotaciju Trepče, Crnce i Belo Brdo, i ko u njima radi, Vučić je istakao da to ne može da uzima kome god padne na pamet.

"Nedvosmisleno ćemo se politički boriti i suprostaviti tome i nadam se da će biti dovoljno mudrosti i u Prištini i Briselu da to razumeju", rekao je Vučić.

On je izrazio nadu da Priština neće praviti probleme sa blokadom srpskih kamiona, kao što je učinila sa uvozom eksploziva, kao i da Beograd neće morati da odgovara na sličan način.

Vučić je rekao da će Vlada Srbije uložiti u "Trepču" i jalovište koje je potrebno, te da će pomoći i Metalurški kombinat u Zvečanu, fabriku baterija, kako bi srpski narod ostao na svojim ognjištima.

"`Trepča` je kičma opstanka našeg naroda na severu i donosi dobro ne samo Leposaviću, Zvečanu, severu Kosova, već celoj Srbiji", rekao je Vučić, koji je zahvalio Srbima na Kosovu što su na braniku otadžbine uvijek znali da zaštite interese svog naroda i države. /kr

Napad u Zubinom Potoku

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji boravi na Kosovu, ocijenio je, u izjavi za Tanjug, da je riječ o terorističkom činu i da je, prema prvim policijskim saznanjima, napad izvela grupa zasad nepoznatih lica.

Premijer je, uprkos tome, tačno po planu stigao u Leposavić, a na ulazu u Trepču dočekali su ga direktor Trepče Jovan Dimkić, rukovodstvo Trepče, ministri Aleksandar Vulin, Vanja Udovičić, Zlatibor Lončar, direktor kancelarije za KiM Marko Djurić, kao i srpski predstavnici u kosovskoj vladi.

Nakon obraćanja rudarima i obilaska pogona flotacije, Vučić će razgovarati sa rukovodstvom Trepče.

Tokom posjete planirano je da premijer obiđe manastir Banjska gdje će razgovarati sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Danilom. Vučić će u Banjskoj obići novi konak koji je u izgradnji.

U Kosovskoj Mitrovici obići će Zdravstveni centar gdje će prisustvovati otvaranju novih prostorija odjeljenja onkologije koje je finansirala vlada Republike Srbije. On će na odjeljenju hirurgije prisustvovati puštanju u rad skenera koji je takođe donacija Vlade Srbije.

Tom prilikom on će dodijeliti Zdravstvenom centru, kako je najavljeno, status Kliničko-bolničkog centra.

U Kosovskoj Mitrovici premijer Vučić će obići dekanat Medicinskog fakulteta gdje će razgovarati sa zaposlenima i potom ručati sa studentima.

Planirano je i da obiđe opštinu Zubin Potok.

Uoči dolaska premijera Vučića duž puteva na sjeveru Kosova postavljeni su plakati sa likom predsjednika srpske vlade i bilbordi sa porukom "Predsjedniče vlade dobrodošao na srpski Kosmet".

Putevi kojima je predviđeno da se kreće premijer obezbjeđuju pojačane snage kosovske policije, a već juče u Kosovskoj Mitrovici uklonjeni su svi automobili sa ulica koje vode prema Zdravstvenom centru.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije ocijenili su da je dolazak predsjednika Vlade Srbije na Kosovo i Metohiju veoma značajan kao pokazatelj da zvanični Beograd nikada neće ostaviti Srbe na Kosovu.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je Tanjugu da Vučićeva posjeta predstavlja poruku da su Vlada Srbije i zvanični Beograd adresa koja garantuje opstanak Srbima na Kosovu i Metohiji.

Marić je ocijenio da je to poruka da i naši univerziteti i naši zdravstveni centri i privredni subjekti poput Trepče, svi radnici i rudari nikada neće biti ostavljeni, da se i o njima misli kao o svakom drugom garđaninu bilo kog dijela centralne Srbije, rekao je Marić komentarišući dolazak premijera na sjever Kosova.

Posjeta premijera je veoma važna i značajna ne samo za Srbe već i za sve narode koji žive na KiM, ocijenio je u saopštenju dostavljenom Tanjugu predsjednik Srpske liste Slavko Simić i dodao da će ona dati dodatni podsticaj učvršćivanju mira, stabilnosti i jedinstva srpskog naroda.

Vučić je prethodno na Kosovu i Metohiji boravio 14. januara 2015, kada je otvorio porodilište u Pasjanu, nedaleko od Gnjilana u Kosovskom pomoravlju.

Bila je to prva posjeta jednog predsednika Vlade Srbije od 1999. godine Kosovskom pomoravlju. Potom je posetio Štrpce, na samom jugu KiM, na Šari, a zatim Gračanicu. U Gračanici je otkrio spomenik Kralju Milutinu, ktitoru manastira Gračanica.

Za Božić, 2014, takođe je posjetio Gračanicu.

U maju 2013. posjetio je Leposavić i Kosovsku Mitrovicu.

(NN/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije