Ex -Yu

Vučić nakon sastanka u Briselu: Srbija neće priznati nezavisnost Kosova

Vučić nakon sastanka u Briselu: Srbija neće priznati nezavisnost Kosova
Foto: N.N. | Vučić: Albanci nemaju namjeru da ispune svoje obaveze

BRISEL - To što nije ispunjeno šest tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština, ne može biti samo krivica Albanaca, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora u Briselu.

Za pet godina su i najteži ratovi završavani, rekao je predsjednik i podsjetio da je Srbija ispunila sve tačke od 7. do 15. tačke tog sporazuma.

Albanci nemaju namjeru da ispune svoje obaveze, uvjeren je predsjednik Vučić.

"Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju", rekao je Vučić komenatrišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da nije stigao da pročcita sporazum o Zajednici srpskih opstina.

"Gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma nisu ni dirnute, a to ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i Evropska unija", istakao je predsjednik Vučić nakon sastanka s šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.  

Vučić je takođe dodao da je Srbija na evropskom putu, ali da neće urušiti svoje državne i nacionalne interese da bi neki u Evropi i svijetu mogli da budu zadovoljni, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za Srbiju važan evropski put, ali nezavisnost Kosova nećemo priznati

"Moja obaveza je da čuvam mir i stabilnost, a ne kao neko na ulici da postupam. Rekao sam večeras Mogerini da je Srbija na evropskom putu. Borićemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte da mislite da je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese da bi neki u Evropi i svetu mogli da budu zadovoljni", poručio je on.

Manevarski prostor nam je mali, rekao je predsjednik, ali na nama je da nastavimo da se borimo, ali nezavisnost Kosova nećemo priznati, rekao je Vučić.

Predstavnici EU poručili Prištini da ispune Sporazum o Zajednici srpskih opština

"Ne mogu da kažem da nisu imali lijepe riječi za nas danas", rekao je Vucicć i dodao da je jasno i nedvosmisleno rečeno da Priština mora da ispuni ZSO.

Međutim, dodao je, Albanci sa KiM nastupaju po principu - "ima još sporazuma, kao onaj što je energetika, pa vi Srbi to ispunite", iako to, kaže Vučić, nije nikakva naša obaveza, a Albanci računaju da za ZSO i tako treba još godinu dvije da se ispuni.

"Tako će još dve godine da ispunjavaju nešto što neće nikada da ispune", primijetio je predsjednik Srbije.

Kako je rekao, 20 sati dnevno se bore i na svakakve trikove Prištine nailaze.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije