Ex -Yu

Vučić u UN: Balkan se poslije 25 godina nije mnogo popravio

Vučić u UN: Balkan se poslije 25 godina nije mnogo popravio
Vučić u UN: Balkan se poslije 25 godina nije mnogo popravio

NJUJORK - Premijer Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN da je ponosan što je Srbija stub stabilnosti na Balkanu

On je poručio da će Srbija biti stub stabilnosti i u narednih 20, 30 godina.

Vučić rekao i da se region Zapadnog Balkana suočava sa mogućom nestabilnošću, te da su zato potrebni mir, razumijevanje, povjerenje i pomirenje u budućnosti.

Situacija se na Balkanu poslije 25 godina nije mnogo popravila, primjetio je Vučić, dodajući da se mora učiniti mnogo više napora, da se uloži vremena i političke volje kako bi se prevazišli sporovi, svađe i sukobi iz prošlosti.

"Suočavamo se s nekim od najužasnijih uvreda koje nam dolaze od nekih suseda, ja o njima neću reći nijednu ružnu reč, niti odgovarati, oni su za moju zemlju govorili da smo šaka jada, a mi to nikad nećemo reći ni za jednu zemlju u svetu", rekao je Vučić.

Dodao je da je odluka Srbije da ne odgovora i da će tako činiti i ubuduće, čak i ako neki budu ponovo vrijeđali.

Kako je ocijenio, u nekim je zemljama Zapadnog Balkana mržnja veća nego ranije, ali smo mi uspjeli da sačuvamo mir, spokoj i činićemo sve da se to nastavi.

"Insistiramo na ekonomskom razvoju, da treba sačuvati političke odnose na drugačiji način nego do sada", naveo je Vučić i dodao da je na planu ekonomije nešto postignuto, budući da Srbija ima suficit u budžetu, a da poslije mnogo krize ima procenat rasta od najmanje tri odsto ove godine, dok ce narednih godina biti i više.

"Kada se poredimo sa nekim zemljama iz Azije i Afrike, to nije mnogo, ali to je više od prosječnog rasta u Evropi", zaključio je premijer.

Vučić je na početku obraćanja istakao da mu je čast što govori u ime Srbije i da zna da neće svi biti ushićeni njegovim govorom, ali da "s vremena na vrijeme moramo da saslušamo jedni druge".

Rekao je da je danas prilika da se naglase dostignuća svjetske organizacije, kao i da se potvrdi privrženost ciljevima UN.

"Da se angažujemo da obezbijedimo mir, razvoj ljudskih prava. Srbija podržava multilateralizam. To se može postići ako se svi uključimo u duhu saradnje i kompromisa", naveo je premijer Srbije.

Kako je rekao, politička volja je prvi korak u tom smjeru, ali mora uslediti više aktivnosti i mjera, jer to je jedini put napred u svijetu međuzavisnosti.

Premijer je istakao značaj borbe protiv siromaštva, korupcije, nasilja i ekstremizma i poručio da borba za bolji svijet zavisi od poštovanja ljudskih prava, koja se primjenjuju na sve.

"Želeo sam da kažem, pošto dolazim iz relativno male zemlje u srcu Evrope, i danas predstavljam ponosni, dostojanstveni narod, veoma sam ponosan što sam ovdje. Što vidim sve ove ljude u velikoj dvorani koji žele da saslušaju sve nas iz malih zemalja, jer ovde se ne obraćamo svojim zajednicama", naveo je premijer.

Kako je rekao, za govornicom UN i predstavnici malog naroda mogu na pravi način da zastupaju svoje sunarodnike.

Premijer je, inače, obraćanje počeo čitajući pripremljeni govor, a zatim rekao da mu se čini kao da je to što govori nešto sasvim uobičajeno, te da su mnogi prije njega već pomenuli slične teme, zbog čega je obraćanje nastavio bez čitanja pripremljenog govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije