Ex -Yu

Vujanović: Crna Gora ne očekuje incidente na granici sa Kosovom

Vujanović: Crna Gora ne očekuje incidente na granici sa Kosovom
Vujanović: Crna Gora ne očekuje incidente na granici sa Kosovom

KOLAŠIN - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je u nedjelju u Kolašinu da Crna Gora ne želi nijedan centimetar nečije teritorije, ali da će čuvati svoju te da ne očekuje ozbiljnije incidente na granici s Kosovom uoči planiranog ratifikovanja sporazuma o granici između dvije zemalja u Prištini 1. septembra, a građanima je obećao bezbjednost.

Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova potpisan je 26. avgusta prošle godine u Beču nakon trogodišnjih pregovora dvaju zemalja. Crnogorski parlament je krajem prošle godine ratifikoavo taj sporazum, dok skupština Kosova to još nije učinila.

Poslanici više opozicionih stranaka iz Prištine tvrde da je Crna Gora oštetila Kosovo za 8.000 kvadratnih  metara teritorije. Međutim, nezavisna međunarodna stručna komisija nije otkrilo nepravilnosti u procesu razgraničenja.

Na pitanje novinara jesu li bezbjednosne službe u pripravnosti, kako u nedjelju pišu podgorički mediji, zbog mogućih incidenata na granici, Vujanović je odgovorio da je Crna Gora pokazala u svim situacijama da ima državu koja svojoj bezbjednost pridaje veliku važnost.

"Nema nijednog razloga da i u ovoj situaciji nemamo potpuno jasnu predstavu da je Crna Gora preduzela sve da osigura bezbjednost", kazao je Vujanović istakavši da ni na koji
način građani neće biti ugroženi.

Upitan da li je upoznat sa proglasom takozvane Albanske narodne vojske koja je navodno zaprijetila da će doći do rata Albanaca i Crnogoraca ukoliko bude ratifikovan sporazum o državnoj granici s Crnom Gorom, Vujanović je kazao da je za to saznao iz medija te da vjeruje da svi građani Kosova razumiju da je Crna Gora dobar susjed i da nikada nije pokazala bilo kakve pretenzije.

"Ja ovo što se događa na Kosovu doživljavam kao pitanje njihovih unutarnjih odnosa i razumijem da se na taj način reaguje i pažljivo priprema skupština na kojoj će se izvršiti ratifikovanje", rekao je Vujanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije