Ex -Yu

Vuk Jeremić, od Kembridža do Generalne skupštine UN

Vuk Jeremić, od Kembridža do Generalne skupštine UN
Vuk Jeremić, od Kembridža do Generalne skupštine UN

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izabran je danas za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vuk Jeremić (37) stupio je na dužnost ministra spoljnih poslova 15. maja 2007. godine. Kao šef diplomatije, Jeremić je predsjedavao Komitetom ministara Savjeta Evrope od maja do novembra 2007. godine.

Rođen je 1975. u Beogradu. Poslije pohađanja Prve beogradske gimnazije, srednju školu je završio u Londonu.

Diplomirao je teorijsku fiziku na Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji.

Bio je angažovan kao finansijski analitičar u Dojče banci, a potom u banci Drezdner Klajnvort Benson u Londonu, dok je istovremeno pripremao doktorsku disertaciju iz oblasti kvantativnih metoda u finansijama na Imperijal koledžu u Londonu.

U doba režima Slobodana Miloševića, Jeremić je, tokom studentskih dana i početaka radne karijere u Engleskoj, bio jedan od osnivača Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, gdje je rukovodio informativnom kampanjom i uspostavljao kontakte za demokratsku opoziciju.

Poslije magistarskih studija iz oblasti državne administracije na Univerzitetu Harvard u SAD, gdje je proglašen za jednog od najboljih studenata generacije 2001-2003. godine, i demokratskih promjena u Srbiji oktobra 2000. godine, postavljen je za savjetnika ministra telekomunikacija SRJ, a od juna 2003. godine za savjetnika za evroatlantska pitanja ministra odbrane Srbije i Crne Gore.

U februaru 2004. godine izabran je za predsjednika Odbora za međunarodne odnose Demokratske stranke, a u februaru 2006. i za člana Glavnog odbora.

Od jula 2004. do maja 2007. godine je savjetnik za međunarodne odnose i šef spoljnopolitičkog tima tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Jeremić je dobio plaketu "Najevropljanin" za 2008. godinu u oblasti politike.

Oženjen je, govori engleski i njemački jezik.

Srbija je u januaru ove godine kandidovala Jeremića za mjesto predsjedavajućeg 67. Generalne skupštine UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije