Ex -Yu

Vukas: Nisam dao da Arbitražni sud Hrvatskoj otme teritorijalno more

Vukas: Nisam dao da Arbitražni sud Hrvatskoj otme teritorijalno more
Vukas: Nisam dao da Arbitražni sud Hrvatskoj otme teritorijalno more

ZAGREB - Jednoglasna odluka Sabora i odluka Vlade o povlačenju Arbitražnog sporazuma i procesa oko razgraničenje između Slovenije i Hrvatske diktirala mi je, kao sudiji kojeg je imenovala Hrvatska i građaninu te države, povlačenje sa suda, komentarisao je hrvatski arbitar i ugledni međunarodni stručnjak Budislav Vukas.

Pažljivo bira riječi i ne otkriva detalje ni iz sudske diskusije, osim generalne tvrdnje da je sud "htio oduzeti hrvatsko teritorijalno more, čemu se izuzetno opirao".

"Napisao sam sudu ono što su i drugi dokumenti iz Hrvatske sadržavali. Ponašanje slovenskog arbitra i predstavnice ministarstva vanjskih poslova koja je s njim kooperirala protivni su pravilima o arbitraži. I općenito, jasno je da jednoglasno izjašnjavanje Sabora protiv nastavka tog procesa mora utjecati na nekoga imenovanog od te države, profesora međunarodnog prava", kazao je Vukas koji je devet godina bio potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora te ad hoc sudija u slučajevima tužbe za genocid Hrvatske protiv Srbije te u sporu Grčke i Makedonije oko imena.

Nakon potpisivanja Arbitražnog sporazuma bio je jedan od stručnjaka koji su ga zagovarali.

"Nisam morao dati ostavku, mogao sam ostati jer je još u tijeku rasprava i ništa nije odlučeno. Plan je bio da svi arbitri do kraja ljeta daju mišljenje o definitivnom nacrtu predsjednika suda Gilberta Guillaumea pa sam mislio da još mogu utjecati na neke stvari koje mi se nisu sviđale. Ali činjenica da se država, koja me imenovala i koja je stranka i čiji sam državljanin, povlači iz postupka, jasno, diktira i meni povlačenje", objašnjava on za hrvatske medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije