Ex -Yu

Vukovar ostao bez ćirilice

VUKOVAR - Pripadnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara danas su u gradu skinuli 14 ćirilično-latiničnih tabli postavljenih na zgradama državnih ustanova i institucija, dok je tabla na zgradi Policijske stanice razbijena.

Borci su skinute table odnijeli u zgradu Gradske uprave te ih dali gradonačelniku Ivanu Penavi.

Predstavnici boraca objasnili su da je njihov postupak motivisan odlukom Ustavnog suda u vezi s uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru, zbog čega smatraju da pločama nije mjesto na zgradama državnih ustanova.

Policija je privela više osoba koje su učestvovale u skidanju ploča, među kojima i jednu ženu. Nakon davanja izjava pušteni su kućama, dok je zadržan samo muškarac koji je razbio tablu na zgradi Policijske stanice.

Sve to događalo se u vrijeme dok su se održavali programi povodom godišnjice 204. brigade, kojima su prisustvovali i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić te župan vukovarsko-sremski Božo Galić i Penava.

Galić i Penava naknadno su došli u zgradu policije, gdje su ih okupljeni građani koji su čekali puštanje privedenih pozdravili aplauzom.

"Što se tiče ploča koje su urudžbirane u moje ime na gradskoj upravi doista ne znam što ću učiniti s njima. Namjera mi je vratiti ih njihovim vlasnicima, ali prvo treba utvrditi tko su oni", rekao je Penava po izlasku iz zgrade policije.

Građani koji su se okupili su ispred policijske stanice nakon novog incidenta u vezi dvojezičnih tabli u Vukovaru razišli su se nakon što su privedeni pušteni na slobodu.

Od prošle jeseni do sada u Vukovaru su dvojezične table u više navrata prisilno skidane i uništavane, da bi ih vlast iznova vraćala na zakonom predviđena mjesta.

Da podsjetimo, Ustavni sud Hrvatske odlučio je da referendum o ćirilici u Hrvatskoj neće biti održan zato što je predloženo referendumsko pitanje protivustavno. Odlučeno je i da se Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina neće sprovoditi "na silu" u Vukovaru dok Vlada Hrvatske, u roku od godinu dana, ne usvoji odgovarajuće izmjene koje će omogućiti njegovu primjenu prikladnim pravnim mehanizmom, navodi se u odluci Suda. Ustavni sud naložio je Gradskom vijeću grada Vukovara da u roku od godinu dana u Statutu grada propiše i uredi individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu svog jezika i pisma.

Prethodno je Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, prikupio oko 650.000 potpisa za referendum kojim su iz Vukovara i drugih gradova namjeravali da izbace dvojezične table sa zgrada državnih institucija.

U međuvremenu je i Ivan Penava izabran za gradonačelnika Vukovara, a odmah po izboru izjavio je da su dvojezične table u Vukovaru postavljene protivzakonito i na silu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije