Ex -Yu

Vulin: Albanci sada napadaju i bebe

Vulin: Albanci sada napadaju i bebe
Foto: N.N. | Vulin: Albanci sada napadaju i bebe

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da u selu Staro Gracko, na Kosovu i Metohiji, gdje su Albanci strijeljali srpske žeteoce, sada napadaju šestomjesečne bebe i hapse Srbe kada se usude da brane svoju djecu.

On je osudio sinoćni incident u selu Staro Gracko kod Lipljana, u kojem je troje Srba, među kojima i šestomjesečna beba, povrijeđeno u sukobu sa albanskim mladićima koji su ih provocirali.

"U mestu gde ubice šesnaestogodišnjeg srpskog žeteoca i njegovog oca nisu kažnjene sada pokušavaju da proteraju i pretekle Srbe", rekao je Vulin za RTS u Bukureštu, gdje boravi na poziv rumunskog ministra odbrane.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je cijela Srbija zgrožena divljanjem nad Srbima u seriji incidenata prethodnih dana, u kojima nisu pošteđeni ni prognanici, ni starosjedioci, ni djeca, čak ni bebe.

On je ocijenio nema nikakve sumnje da je ovo direktna posljedica političke klime koju stvaraju separatisti u Prištini, te da je potrebno preduzeti hitne mjere kako bi sve porodice na Kosovu i Metohiji bile bezbjedne.

"Zgroženi smo i ćutanjem nadležnih međunarodnih političkih i bezbednosnih institucija na terenu povodom talasa nasilja prema Srbima, i to produbljuje nepoverenje u namere dela međunarodne zajednice u pokrajini", naveo je Đurić.

Đurić je rekao da su Srbi u Starom Grackom, koji su postali simbol stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sinoć ponovo bili žrtve šovinizma i histerične mržnje, a tome su asistirali oni koji se lažno predstavljaju kao čuvari reda, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"Napadu na srpsku decu i njihove roditelje pridružila se policija, čija je neselektivna i prekomerna upotreba sile dovela do povređivanja troje srpskih meštana, među njima i jedne bebe, što je u pravom svetlu pokazalo prirodu lažne države Kosovo", naglasio je Đurić.

Svi povrijeđeni su iz porodice Matović, a njen najstariji član Gorica kaže da je grupa Albanaca dobacivala njenoj snahi i komšinici dok su u selu šetale djecu.

"Oni su ih psovali i svašta su im govorili i ovog malog su dirali, udarili ga... Onda je stariji sin došao i pitao ih zašto su dete dirali, a oni su i dalje ostali tu. Mi smo zvali policiju", potvrdila je Gorica Matović i dodala da su njenog sina Albanci udarali i pred policijom.

Milivoje Matović je naveo da je u toj situaciji njegov brat u samodbrani udario albanskog mladića. "Ja sam skočio tu za brata, prišao je policajac meni i bratu i u oči direktno nam isprskao suzavac. Ja sam otrčao do kuće da gurnem glavu pod česmu, pošto nisam imao tu nigde vode da stavim da mi bude malo bolje", priča Milivoje.

On je dodao da se sve završio tako što su njegovog brata u policijsku stanicu odveli zajedno sa mladićem koji je napravio problem.

U Hitnoj pomoći u Lapljem Selu kažu da su povređeni primljeni vidno uznemireni.

"Sa opekotinama očiju i na vratu, kao i osećajem gušenja i, nažalost, bebica, 2017. godište, sa blažim vidom opekotina očiju od biber spreja", rekao je ljekar Marijan Madić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije