Ex -Yu

Vulin: Beogradu neizmjerno važna pomoć Moskve

Vulin: Beogradu neizmjerno važna pomoć Moskve
Foto: Tanjug | Vulin: Beogradu neizmjerno važna pomoć Moskve

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas na sastanku u Beogradu sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom da Srbija mora da bude vojnički jaka da bi mogla da zadrži vojnu neutralnost i da joj je zato neizmjerno važna pomoć Rusije.

Vulin je poželio ministru odbrane Ruske Federacije dobrodošlicu na proslavu Dana pobjede i istakao bliskost dvije zemlje jer su oduvijek bile na istoj strani, a to je ono što opredeljuje budućnost.

"Vi znate da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da bi bila vojno neutralna i samostalna ona mora da bude vojnički jaka. Zato nam je vaša pomoć neizmerno važna", rekao je Vulin u razgovoru sa Šojguom.

On je istakao da, zahvljajući važnom dogovoru ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija danas može da kaže ima mogućnost da brani svoje nebo, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Šojgu je zahvalio Vulinu za poziv da zajedno provedu današnji praznik i podsjetio da su prije 73 godine Srbi i Rusi rame uz rame oslobađali Beograd.

"To je posebno važno danas kada mnogi pokušavaju da prepisuju istoriju i kada se u nekim državama podižu spomenici onima koji su ratovali protiv nas i bili na strani fašizma. Mi ne možemo to da prihvatimo", rekao je Šojgu.

On je podsjetio Vulina da mu je u Moskvi obećao da će avioni stići u Beograd do današnjeg praznika.

"Kao što vidite oni su tu. Nadam se da će avioni biti siguran štit i garant bezbednosti i nezavisnosti Srbije", rekao je ministar odbrane Ruske Federacije.

Šojgu će danas u Batajnici prisustvovati prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2017" u okviru obilježavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Ruski ministar odbrane položiće vijenac na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik sovjetskom vojniku na Novom groblju, a predviđen je i susret sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejem. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije