Ex -Yu

Vulin: Čekam da mi Ante Gotovina kaže da nije ustaša

Vulin: Čekam da mi Ante Gotovina kaže da nije ustaša
Vulin: Čekam da mi Ante Gotovina kaže da nije ustaša

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, rekao je da je u Srbiji je sada stasala generacija političara koji se ne stide da govore ono što misli njihov narod, i dodao da “ne misli da istina može da vređa bilo koga”.

„U vojnoj akciji Oluja iz Hrvatske je proterano 250.000 Srba i to je tužan dan za nas. Da li ćemo zbog toga pokvariti naše odnose sa Zagrebom? Ne verujem“, rekao je Vulin.

Koliko znam, rekao je on, ni jedna relevantna organizacija koja zastupa Srbe u Saboru i uopšte u političkom životu neće učestvovati u obilježavanju 20. godišnjice “Oluje”.

„Da li će neko pojedinačno učestvovati, ne znam. Uostalom, u čemu da učestvuje? U obeležavanju toga da su im proterani sunarodnici? Koji to Srbin može da uradi i ko bi to uopšte mogao da traži od Srba“, upitao je Vulin.

Na konstataciju da ga je “Jutarnji list” prozvao Vučićevim “ministrom za Hrvatsku”, zbog onog što je govorio o kardinalu Stepincu, na Jadovnu, o Anti Gotovini, Vulin je rekao da to nisu njegovi stavovi, “to je istorijska istina”, navodeći da još čeka da mu “Ante Gotovina kaže da nije ustaša”.

„Kada Jevrejin Efraim Zurof govori, on ima pravo da kaže da je Stepinac sramota za Rimokatoličku crkvu, o tome predsednica i cela hrvatska vlada ćute. A kad Srbin isto govori, onda mu se otvori nebo i zemlja. Dakle, u Hrvatskoj Srbin ne sme da kaže da je Stepinac nije svetac i Srbin ne sme da govori o ustaštvu“, rekao je Vulin.

On je ukazao na to da su Srbi u proteklim decenijama pokazali sposobnost da se suoče sa sopstvenim greškama, da se suoče sa ljudima koji su vršili zločine u njihovo ime.

„Prve presude za zločine u BiH donete su ovde, u Srbiji, pre Haškog tribunala, bez pritiska međunarodne zajednice, u vreme kada smo bili pod sankcijama. Većina drugih naroda to nije uradila. Njima je, izgleda, teško da izađu iz svoje uloge pravedne borbe i dođu do toga da su u toj pravednoj borbi činili zločine. Koliko jama, Jasenovaca, Jadovna, Bratunaca je potrebno da bi neko, bilo ko, iz bilo kog naroda u okruženju koji su učestvovali u svemu tome, rekao: Ja poštujem srpske žrtve i izvinite“, rekao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije