Ex -Yu

Vulin: Hrvatska politika da prevaziđe komplekse

Vulin: Hrvatska politika da prevaziđe komplekse
Foto: Ilustracija | Vulin: Hrvatska politika da prevaziđe komplekse

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izrazio je danas nadu da će hrvatska politika imati snage da prevaziđe komplekse i napusti uvrede kako bi Beograd i Zagreb mogli zajedno da rade na rješavanju problema Srba povratnika, neisplaćenih srpskih penzija, povratku imovine i pitanjima nestalih.

Vulin je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da, osim ličnih uvreda, nije čuo da je neko od hrvatskih funkcionera argumentima osporio istinitost onoga što on govori.

"Kakvi su Srbi u Dalmaciji postali agresori kada imaju manastir Krku staru 700 godina? Ako su Srbi proterani u `Oluji` agresori zašto najveći deo njih ima hrvatsko državljansto", zapitao je Vulin.

Reagujući na izjave potpredsjednika hrvatskog Sabora Milijana Brkića i ministra odbrane Damira Krstičevića, Vulin je ukazao da uvrede ne mogu da zamijene argumente i primijetio da je posebnu ljutnju izazvala činjenica da je istinu izgovorio "u Hrvatskoj, baš tamo gde i treba da se kaže".

Ističući da psovke u Saboru neće učiniti ništa dobro ni Hrvatima ni Srbima, Vulin je ocijenio kako izgleda da bi Brkić volio da Srbi ne govore istinu, a da su u Hrvatskoj tihi i neprimjetni.

"Istinu mog naroda o građanskom ratu rekao sam tamo gde se rat vodio, kao što sam istinu od Stepincu i ustaškom zlu rekao nad jamom u Jadovnu uprkos okupljenim ustašama. Ja govorim istinu u lice, znam da tako postupa i predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić. Oni koji to ne umeju obično ostanu na uvredama", naveo je Vulin.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić izjavio je sinoć da je Vulin "u srcu Hrvatske, na već viđeni način" pokušao da provuče "velikosrpsku tezu o građanskom ratu" i abolira provokacije srpskih vlasti koje su postavile spomenik u Beogradu Milanu Tepiću, bivšem oficiru JNA koji je stradao u Bjelovaru.

Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević izjavio je da za Hrvatsku postoji samo jedna istina, a to je da u toj zemlji nije bilo građanskog rata, već je to, kako tvrdi, bila "ogromna, brutalna, velikosrpska agresija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije