Ex -Yu

Vulin: Kosovska vojska će ugroziti region

Vulin: Kosovska vojska će ugroziti region
Foto: Ilustracija | Vulin: Kosovska vojska će ugroziti region

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin upozorio je danas da stvaranje vojske na Kosovu i Metohiji ugrožava cijeli region i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na odluku Skupštine Kosova o usvajanju prijedloga zakona o transformaciji kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

On je rekao da je za Srbiju sasvim neprihvatljivo formiranje kosovske vojske, ističući da je na međunarodnoj zajednici da obezbijedi poštivanje Rezolucije UN 1244 i ne dozvoli formiranje nelegalne oružane formacije koja će ugroziti mir i bezbjednost na Kosovu i Metohiji i u regionu.

Vulin je podsjetio da je međunarodna zajednica Rezolucijom 1244 preuzela odgovornost za svako stanje na Kosovu i Metohiji, ali i za poštivanje mira, bezbjednosti i života svih građana u južnoj srpskoj pokrajini.

"Sada je vreme da vidimo da li je međunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i odluke", rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, sada je prilika da se vidi kolika je važnost i težina riječi NATO pakta.

Vulin kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da izbori od NATO garancije da se nikakve "oružane formacije kosovskih Albanaca" neće pojavljivati sjeverno od Ibra.

"To je bio jedan od uslova za potpisivanje Briselskog sporazuma", naveo je on.

Vulin ističe da je KFOR jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji i da ne može biti druge.

On je izrazio nadu da ću u toku dana imati priliku da razgovara sa pripadnicima KFOR o situaciji na Kosmetu.

"Zanima me njihov stav o tome da li će ispoštovati Rezoluciju 1244, što je potpuno u njihovoj odgovornosti. Stvaranje paravojske na Kosovu i Metohiji je nešto što ugrožava cijeli region", rekao je Vulin.

Skupština Kosova juče je, bez poslanika Srpske liste koji su napustili zasjedanje, usvojila u načelu prijedloge zakona o takozvanim bezbjednosnim snagama Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije