Ex -Yu

Vulin: Neprihvatljivo formiranje vojske Kosova

Vulin: Neprihvatljivo formiranje vojske Kosova
Foto: N.N. | Vulin: Neprihvatljivo formiranje vojske Kosova

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je britanskom kolegi Marku Lankasteru tokom susreta u Beogradu da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo formiranje vojske Kosova.

Vulin je dodao da je Rezolucija 1244 jasno odredila Kfor kao jedinu oružanu snagu na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je izrazio podršku nastavku boravka Misije Kfora na Kosovu i Metohiji i istakao da Srbija cijeni ulogu Kfora, kao i britanske vojske u njenom sastavu.

Vulin je ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će nastaviti da se tako i ponaša u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Ministri odbrane Srbije i Velike Britanije ocijenili su da su odnosi dvije države u oblasti odbrane najbolji dio ukupnih bilateralnih odnosa.

Oni su konstatovali da novi bezbjednosni izazovi, rizici i prijetnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti, kao i nekontrolisane migracije stanovništva iz kriznih područja, nalažu da svaki oblik saradnje bude podignut na najviši mogući nivo.

Vulin je istakao da su težišne oblasti saradnje vojno obrazovanje, medicina i vojna saradnja, dodajući da je Ministarstvo odbrane Srbije zainteresovano da se postojeće oblasti saradnje unaprijede, razviju nove i inicira saradnja u oblastima od zajedničkog interesa.

Kao veoma značajna ocijenjena je nedavna posjeta komandanta Prve divizije Oružanih snaga Velike Britanije Ralfa Vudisa, učešće pripadnika Vojske Srbije na takmičenju u Britaniji, te predstojeća regionalna pi-ar konferencija za predstavnike službi za odnose sa javnošću i predstavnike medija iz regiona koju Ministarstvo odbrane Srbije organizuje u saradnji sa Velikom Britanijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije