Ex -Yu

Vulin: Protestna nota Zagreba dokaz da fašizam ne umire ni kada se vojno porazi

Vulin: Protestna nota Zagreba dokaz da fašizam ne umire ni kada se vojno porazi
Foto: N.N. | Vulin: Protestna nota Zagreba dokaz da fašizam ne umire ni kada se vojno porazi

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je danas da je protestna nota koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN u Njujorku "dokaz da fašizam ne umire kada se vojno porazi".

"Hrvatski pokušaj da se Srbija ućutka i da se sećanje na jasenovačke mučenike zabrani, dokaz je da fašizam ne umire kada se vojno porazi", naveo je Vulin u izjavi za medije.

On ističe da država čiji najviši funkcioneri nose vijence na grobove ustaša u Blajburgu nije država koja može da saosjeća sa patnjama ustaških žrtava.

"Zaborav vodi u ponavljanje, a to Srbija i Srbi više nikada neće dozvoliti", naveo je Vulin.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je prošle sedmice izložbu o Jasenovcu u sjedištu UN u Njujorku, koji je zvaničnim Zagreb svim diplomatskim sredstvima pokušao da spriječi, a potom je optužio Srbiju da ovom izložbom "manipuliše i plasira lažne podatke" i da stradanje u tom logoru "koristi u propagandne svrhe".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava "duboko nezadovoljstvo" zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije u sjedištu UN u NJujorku prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav".

U noti se navodi da su "izjave ministra Dačića u UN pokazale da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije