Ex -Yu

Vulin: Srbija neće ćutke posmatrati pretnje

Vulin: Srbija neće ćutke posmatrati pretnje
Foto: N.N. | Vulin: Srbija neće ćutke posmatrati pretnje

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je danas da je bezbjednosna situacija u Srbija stabilna, ona je pod kontrolom i svi njeni građani mogu da budu sigurni i mirni, te poručio da Srbija neće ćutke posmarati prijetnje koje se upućuju Srbima i teritorijalnom integritetu našoj zemlji.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjednistva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo i da je to već trebalo da dosad da učini, kao i da je on taj generator koji to gura, za Vulina je očekivano.

"Kada imate čoveka, koji, evo, posle dve godine od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića nije našao za shodno da nađe krivce, ili bar da se potrudi da nađe krivce, onda možete očekivati da će nastaviti upravo sa takvom politikom i da će nastaviti sa politikom koja ima za cilj da destabilizuje i Bosnu i Hercegovinu, ali čitav region".

Mi to, naravno, poručio je Vulin, nećemo dozvoliti, i sigurno nećemo ćutke posmatrati da se prijieti i Srbima, da se prijeti i teritorijalnom integritetu Srbije i naravno da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da naša zemlja bude sigurna i bezbjedna i od takve politike.

Prema njegovim rijiečima, Izetbegović, nažalost, još jednom pokazuje da mirovna politika Aleksandra Vučića u njemu nema saveznika i da pružena ruka Srbije se često ne razumije i zato ostaje u vazduhu, pogotovo od Izetbegovića.

Ministar primjećuje da njima, kako kaže, uvijek izgleda kao da smo slabi, a ne da smo upravo jaki zato što nudimo mir i zato što nudimo suživot i zato što želimo miran, stabilan i prosperitetan region.

"Najviši interes Republike Srbije je mir u čitavom regionu, i naravno, da Srbi bez obzira gde žive budu sigurni i zaštićeni i da mogu da žive kao slobodni građani svojih zemalja bez obzira na to gde oni živeli. Ali nećemo dozvoliti da zbog bilo koje politike, bilo ko destabilizuje Srbiju ili pokušava da od Srbije napravi nekakvu zemlju koju će otkidati kad ko hoće ili šta ko hoće. Izetbegović nije partner za mirovnu politiku, on mir, jednostavno, ne razume", naveo je ministar.

Ministar kaže da vjeruje da to što je Izetbegović rekao nije rekao u ime Bošnjaka.

"Jer, siguran sam da ni jedan građanin Bosne i Hercegovine, ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Republike Srbije, ne želi destabilizaciju, ne želi sukobe sa svojim komšijama, ne želi sukobe u svojoj zemlji. Izetbegović ih, izgleda želi, a siguran sam da nema podršku za to ni u bošnjačkom narodu, kao što znam da mena nigde drugde, ali bi bilo veoma dobro i važno da međunarodna zajednica već jednom progovori i da jasno kaže da to što govori Izetbegović je opasno i da što govori Izetbegović mora naići na osudu čitavog sveta", naveo je Vulin.

Ukazao je da Srbija ima obavezu da poštuje Dejtonski sporazum, da garantuje Dejtonski sporazum, a Dejtonski sporazum ovako nešto ne bi dozvolio.

"Mi ćemo se svojih obaveza držati, sve nadležne službe će raditi svoj posao, građani Srbije mogu da budu mirni i sigurni, mi čuvamo stabilnost i bezbednost, a i građani okolnih zemalja mogu da budu mirni i sigurni zato što država Srbija, preko svojih službi, preko svojih ministarstava, čuva mir i stabilnost", poručio je ministar Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije