Ex -Yu

Vulin: Srpski vojnici među najobučenijima u mirovnim misijama

Vulin: Srpski vojnici među najobučenijima u mirovnim misijama
Foto: Tanjug | Vulin: Srpski vojnici među najobučenijima u mirovnim misijama

BEOGRAD/BEJRUT - Srpski vojnici koji učestvuju u mirovnim misijama su kvalitetno obučeni i zbog toga međunarodna zajednica računa na Srbiju i želi da radi sa srpskom vojskom, ocijenili su srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i zvaničnici misije UN u Libanu (UNIFIL).

Vulin, koji se tokom posjete srpskim mirovnjacima u misiji UN u Libanu,

sastao sa zamjenikom šefa ove misije Imranom Rizom i komandantom Sektora Zapad misije UNIFIL brigadnim generalom Paolom Fabrijem, rekao je da će Srbija kao vojno neutralna zemlja ostati veoma posvećena svom učešću u mirovnim misijama.

On je naveo da Srbija u ovom trenutku ima 322 predstavnika u deset različitih mirovnih misija, od kojih je šest pod komandom UN, a četiri pod komandom EU, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Gde god smo prisutni pokazalo se da je nivo naše obučenosti izuzetan i da je kvalitet naših ljudi izuzetan. Mi se na prvom mestu ponosimo našim vojnicima", rekao je Vulin.

On je dodao da Srbija zna šta znači donositi mir, podsjećajući da se na dijelu teritorije Srbije (Na Kosmetu) nalazi jedna mirovna misija.

"Ovo je naš način da pokažemo i drugim zemljama da možemo da izvozimo mir i stabilnost, te da možemo da pokažemo svima kolika je vrednost naše armije", izjavio je Vulin.

Vulin je dodao da ne treba zaboraviti da učešće u mirovnim misijama označava vid diplomatije i da, po pravilu, kada se uspostavi mir u zemljama u kojima su bili u mirovnim misijama pripadnici Vojske Srbije obično poslove obnavljanja dobiju one zemlje koje su učestvovale u mirovnim operacijama.

"Naša vojska ovde praktično polaže temelj za neke buduće događaje i otvara vrata našoj privredi, politici i diplomatiji", rekao je srpski ministar odbrane.

Vulin je obišao danas komandu misije UNIFIL u Nakuri i Komandu Sektora Zapad, gdje je 177 srpskih vojnika, a u toku sutrašnjeg dana sastaće se sa pripadnicima srpskog nacionalnog kontingenta.

Privremene snage UN u Libanu jedna su od najstarijih aktivnih misija pod okriljem UN, koja je formirana 1978. godine u jeku libanskog građanskog rata i izraelske okupacije.

U misiji UNIFIL angažovano je oko 11.000 vojnika iz 41 zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije