Ex -Yu

Vulin: Svet postaje sve nebezbedniji

Vulin: Svet postaje sve nebezbedniji
Foto: Tanjug | Vulin: Svet postaje ne bezbedniji

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da svijet postaje sve nebezbjednije mjesto u kome su prijetnje sve izvjesnije, te da je uspon Islamske države uspon zla koje prevazilazi nacionalne granice i dokazuje da ne postoji kao teritorija, već kao ideja.

Vulin je, otvarajući naučnu konferenciju "Asimetrija i strategija" u Beogradu, istakao da su se sukobi koji danas postoje pokazali kao duboki, teško sagledivi i sukobi na koje sve rjeđe postoji odgovor.

"Izazovi sa kojima se svi suočavamo izazovi su o kojima smo razmišljali malo ili nimalo. Od migrantske krize do uspona terorističkih grupa, preko sajber terorizma pa sve do asimetričnih pretnji koje osećamo unutar samog društva, i van društva, postali su izazovi na koje nemamo pravi odgovor", rekao je Vulin.

On je dodao da za migrantsku krizu niko ne zna kako će se završiti i koliko će duboko i trajno promijeniti zemlje kojima je izložena, pa čak i zemlje u kojima je nastala, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je naveo da globalizacija mora da učini korak unazad i da prihvati bar pravo na postojanje slobodnog naroda, pravo na postojanje slobodne zemlje.

"Bez toga, bez povlačenja globalizacije bar za korak, mi ćemo imati globalnu pretnju, ali nećemo imati globalni odgovor", istakao je Vulin.

Jednodnevna naučna konferencija "Asimetrija i strategija", na kojoj učestvuju predstavnici iz Srbije i inostranih zemalja, obuhvata tematske panel "Koncept asimetrične prijetnje", "Strategijski kontekst savremenih asimetričnih prijetnji" i "Relevantnost klasične strategijske misli".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije