Ex -Yu

Vulin: Vojska budno motri da na sjever Kosmeta niko ne upadne silom

Vulin: Vojska budno motri da na sjever Kosmeta niko ne upadne silom
Foto: mod.gov.rs | Vulin: Vojska budno motri da na sjever Kosmeta niko ne upadne silom

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je večeras da Vojsku Srbiju čine ljudi koji znaju da su dio naroda, te da budno motre da na sjever Kosova i Metohije niko ne pokuša da upadne silom.

"Ovo je vojska koja je snaga i sigurnost naše jedine Srbije, koja je garant i čuvar Dejtonskog sporazuma, pa tako i Republike Srpske, njenog razvoja, njenog mira i prava našeg naroda da traje i živi. Mi smo vojska pobednika koja svojom snagom može da poruči da se Jasenovac, Jadovno, Bljesak, Oluja, Martovski pogrom nikada i nigde više neće ponoviti", istakao je Vulin na svečanoj akademiji povodom Dana Vojske.

On je istakao da je Vojska Srbije - vojska naroda koji je navikao da trpi i pati, ali koji se nikada nije predao i koji mir cijeni, ali slobodu vole više od svega.

Na skupu, koji je počeo intoniranjem himne "Bože pravde" i minutom ćutanja za preminule pripadnike Vojske Srbije u prošloj godini, Vulin je rekao da je uz podršku vrhovnog komandanta i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te uz ogromni rad svakog pripadnika Ministarstva odbrane, ove godine vojsci obezbijeđeno povećanje plata od 10 odsto, podignute su dnevnice, uvedena je solidarna pomoć i podijeljeno više od 700 stanova kroz stambenu izgradnju.

Vulin je pripadnicima Vojske Srbije poručio da pomiluju svoju decu nebudeći ih i da se pomole da budu prva generacija, nakon 1.000 godina, koja će se roditi, prohodati, progovoriti, odškolovati se i okruženi praunucima dočekati da umru na ovoj zemlji, a da ne dočekaju nijedan rat i da im ne pogine ni jedan jedini sin.

"Ako budemo dovoljno jaki, jedinstveni i složni, ako budemo dovoljno spremni, možda ćemo mi ispuniti da ovo bude prva generacija u istoriji našeg naroda koja neće upoznati rat", istakao je Vulin.

Na akademiji je vizuelno prikazan razvoj Vojske Srbije kroz ratove i bitke koje je vodila u Prvom srpskom ustanku, Drugom srpskom ustanku, Balkanskim ratovima, i Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Tokom svečanosti odato je priznanje pripadnicima Vojske Srbije za posebne zasluge koje su pokazali u svom radu tokom prošle godine, a dio programa bio je posvećen i požrtvovanosti vojske tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su veterani ratova, članovi porodica poginulih pripadnika Vojske, ministri, vojno rukovodstvo, patrijarh SPC Irinej, predstavnici drugih vjerskih zajednica u Srbiji i diplomatski kor.

Pripadnici garde izveli su egzercir, a ispred Centra "Sava" prikazan je dio oružja kojim savremena Vojska Srbije raspolaže.

Dan Vojske Srbije obilježava se 23. aprila, u znak sjećanja na dan kada je 1815. godine, na praznik Cveti, podignut Drugi srpski ustanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije