Ex -Yu

Vulin: Zlo terorizma osjetili Srbi u BiH ali to niko nije htio da vidi

Vulin: Zlo terorizma osjetili Srbi u BiH ali to niko nije htio da vidi
Foto: N.N. | Vulin: Zlo terorizma osjetili Srbi u BiH ali to niko nije htio da vidi

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je vojna neutralnost jedini koncept koji može sačuvati Srbiju od svjetskih oluja koje mogu doći i do nje, ali da to ne znači da srpski narod ne prepoznaje zlo, posebno rastućeg terorizma, i neće ga ignorisati.

Vulin je naglasio da Srbija to zlo neće ignorisati kao što su, kako je rekao, veliki učinili kada se zlo dešavalo Srbima, i, ukoliko može da se stavi na raspolaganje u borbi protiv "Islamske države", to će i učiniti.

On je ukazao na to da su Srbi zlo terorizma osjetili u BiH devedesetih godina prošlog vijeka, ali da to svijet tada nije htio da vidi.

"Svi se dobro sećamo kada su prvi put odsecali srpske glave nakon Drugog svetskog rata javno pred kamerama. To se dešavalo na Ozrenu u BiH i radio je to odred `El mudžahedin`. Veliki svet je u to vreme smatrao da to nije tako strašno pošto su to srpske glave. Deceniju kasnije je shvatio da su to bile hrišćanske glave, a onda je postalo kasno da shvati koliko je strašno", naglasio je Vulin na tribini "Vojna neutralnost" na štandu Medija centra "Odbrana" na Međunarodnom beogradskom sajmu knjige.

On je naglasio i da je zlo terorizma nešto što se ne dešava drugima.

"Ti veliki, ako imaju išta da nauče od nas, jeste to da mi uvek zlo prepoznamo. Srpski narod nikada u svojoj istoriji nije propustio da prepozna zlo, da ga imenuje i da mu se suprotstavi", rekao je Vulin.

On je istakao da vojna neutralnost, koja je izbor Srbije, znači da niko ne može očekivati da Srbija učestvuje u sukobima i da svoje naoružanje, vojsku i narod stavi u službu neke zemlje, saveza i bloka a da ne postoji jasna potreba i interes srpskog naroda u tome.

"Vojna neutralnost znači da ostanemo svoji na svome, bez da zauzmemo strane. Vojna neutralnost ne znači da se pravite da zlo ne postoji i da se ne bojite. Ono što je neutralnost je da su naše vojne efektive naše, upravljanje njima je naše, raspoređivanje, razvoj je naš i nema bezuslovnog svrstavanja na prvu, drugu, treću stranu dok ne sagledamo naš srpski interes", poručio je Vulin.

On je rekao da je vojna neutralnost najskuplji i najteži izbor, te da je mnogo jeftinije za jednu zemlju da se opredijeli za neki savez i blok, jer, kako je rekao, onda drugi vode računa o njenom nebu, njenoj armiji.

"Ali, ako vas rasterete te brige rasteretiće vas i brige o donošenju sopstvenih odluka. Drugi će odlučivati o tome ko su vam prijatelji, a ko neprijatelji. Zato je Srbija izabrala neutralnost. Svesni smo i da je vojna neutralnost obaveza da stvorimo snažnu i respektabilnu armiju", rekao je Vulin.

Vulin je naveo da je jedino pravo priznanje vojne neutralnosti kada vam drugi priznaju da je "vaša politika takva, a da imate zemlju koja je u stanju da tu politiku odbrani".

Branislav Filipović iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije rekao je da je vojna neutralnost sastavni dio spoljnog pozicioniranja države.

"Vojnom neutralnošću najbolje branimo nacionalne interese", rekao je Filipović, ocijenivši da je upravo zbog stava o vojnoj neutralnosti u proteklih nekoliko godina ojačala spoljnopolitička pozicija Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije