Ex -Yu

Za ubistvo teško bolesne kćerke (23) dobio dvije godine zatvora

Za ubistvo teško bolesne kćerke (23) dobio dvije godine zatvora
Za ubistvo teško bolesne kćerke (23) dobio dvije godine zatvora

SISAK - Joso Gregurić (58) iz Siska danas je na Županijskom sudu u Sisku proglašen krivim za ubistvo kćerke Marijane, počinjeno 8. oktobra 2012.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavala Melita Avedić, osudilo je Gregurića na dvije godine zatvora, odnosno na djelimičnu uslovnu osudu, prema kojoj će jednu godinu provesti u zatvoru, a drugu će biti na uslovnoj slobodi, uz rok kušnje od tri godine.

To je druga istovjetna presuda Josi Greguriću na istom Županijskom sudu pred istim vijećem. Naime, Gregurić je 13. juna 2013. proglašen krivim i kažnjem dvogodišnjom kaznom zatvora, a Vrhovni sud je ukinuo navedenu presudu zbog neslaganja izvornog zapisnika s objavom presude, u dijelu koji se tiče troškova vođenja postupka, javlja Jutarnji list.

Optuženi Gregurić i njegov advokat Branko Posavčić nisu došli na objavu presude. Nesrećni otac samo pojavljivanje na sudu prije dva dana teško je podnio.

"Ponovo moram kroz istu kalvariju, kako ću to preživjeti", rekao je u utorak.

Kako je izričući presudu obrazložila predsjednica sudskog vijeća Melita Avedić, to je najmanja moguća kaznu zbog počinjenja krivičnog djela ubistva. Utvrđeno je da je Joso Gregurić ubio svoju kćerku Marijanu davanjem neutvrđene količine tableta kroz sondu za hranjenje, te rezanjem krvnih žila u jami lakta lijeve ruke.

Takođe je nepobitno utvrđeno da se ubistvo dogodilo u stanu porodice Gregurić u Sisku, da je ubijena Marijana tri godine bila u komi i vegetirala. Sudija je posebno naglasila da hrvatski zakoni ne poznaju ubistvo iz milosrđa i da je kaznu zbog počinjenja krivičnog djela ubistva nemoguće izbjeći.

Ističući da je za krivično djelo ubistva zaprijećena minimalna kazna zatvora od 5 godina, no da je vijeće odredilo kaznu zavora od dvije godine zbog puno olakotnih okolnosti, Avedićeva je navela dosadašnju neosuđivanost optuženog, njegov braniteljski status, te tešku tragediju koja je zadesila cijelu porodicu.

Njegova kćerka Marijana nakon operacije na mozgu obavljene 19. juna 2009. tri godine je bila u komi, u silnim patnjama. Otac je kćerki oduzeo život da joj skrati muke, a pri tome je i sebi pokušao oduzeti život. Njega su liječnici spasili, dok za Marijanu nije bilo spasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije