Ex -Yu

Za uslugu koje nema u ugovoru naplatili mu 100 evra po minutu

Za uslugu koje nema u ugovoru naplatili mu 100 evra po minutu
Za uslugu koje nema u ugovoru naplatili mu 100 evra po minutu

SUBOTICA - Subotičanin Ðerđ Arvai dobio je račun od nekoliko hiljada evra za korišćenje interneta preko mobilnog telefona, ali - za uslugu koja nije bila predviđena ugovorom.

U pretplatničkom ugovoru koji je sklopio sa Kompanijom VIP mobajl, priča Arvai za Tanjug, jasno stoji da internet saobraćaj neće biti moguć nakon potrošenih megabajta u okviru paketa, ali desilo se upravo suprotno - iako su, tvrdi, megabajti potrošeni, ruter je normalno radio i "napravio" račun od - 358.545 dinara (oko 3.000 evra).

Arvai se žalio VIP-u, koji mu je odgovorilo da je račun ispravno tarifiran, a zatim i zaštitniku građana u Subotici, čija ga je zamjenica uputila na RATEL.

Visok račun za internet, koji je njegova kćerka uključila na ljetovanju u Grčkoj nije, međutim, jedini problem sa kojim se suočava taj Subotičanin - nedavno je ostao bez posla, njegova supruga radi za minimalac, a kćerka ima zdravstvenih problema.

"Za 29 minuta - 3.000 evra, znači preko 100 evra po minutu - mislim da to ne postoji nigde u svetu. Pretpostavljam da iznajmljivanje špijunskog satelita ne košta 100 evra po minutu", požalio se Arvai.

Ne može da veruje i da je za pola sata surfa potrošeno pola gigabajta podataka, kada se surfovalo preko mobilnog telefona starije generacije sa android platformom.

Međutim, u VIP-u tvrde drugačije.

U pisanom dopisu iz te kompanije navode da je "račun ispravno tarifiran i kreiran, jer je u pitanju prenos velike količine podataka u romingu u Grčkoj, u sesijama koje ukupno traju više od pola sata, preko internet rutera".

Naglašavaju da taj model rutera ima i tehničku mogućnost istovremenog povezivanja do10 mobilnih uređaja na mrežu, kao i da je "usluga svjesno korišćena u romingu, s obzirom na to da je Arvai ponio uređaj u inostranstvo".

Takođe kažu da je Arvai trebalo da uređaj uključi kako bi se uspostavila konekcija preko odabrane mobilne mreže.

VIP navodi da nisu u mogućnosti da prihvate reklamaciju svog korisnika iz Subotice uz objašnjenje da im, "bez izuzetka, roming partneri naplaćuju iznos saobraćaja koji se ostvaruje preko njihovih mreža u inostranstvu".

Ipak, Arvaiu je ostavljen tračak nade - račun može da plati u ratama, a zbog finansijske situacije u kojoj se nalazi kompanija je, obećavaju nadležni, spremna da sa svojim korisnikom dođe do "obostranog zadovoljavajućeg rješenja".

Pošto je dobio odgovor iz VIP-a da račun "ne mogu da mu oproste", Aravai se žalio zaštitniku građana Subotice, čija ga je zamjenica Ljiljana Vuković Simić uputila na Republičku agenciju za elektronske komunikacije Ratel, nadležnu za kontrolu elektronskih komunikacija.

Prigovor je, istakla je, podnijet u roku, a Ratel je u obavezi da mu odgovori pisanim putem u roku od 15 dana.

Vuković Simić kaže i da je zbog situacije u kojoj se nalazi Arvai i njegova porodica razmotrena mogućnost da mu se dodijeli besplatan advokat, ali da to nije moguće, jer je za spor nadležan sud u Beogradu.

Da slučaj Ðerđa Aravija nije usamljen potvrdila je Vuković Simić rekavši da nije prvi put da se Zaštitniku građana obraćaju stranke sa takvim ili sličnim problemima.

"Prošle godine nam se obratila stranka koja je imala problem sa telefonskim računom koji je bio izuzetno visok. Isto smo je na ovaj način uputili, čak smo i Arvaiju, vodeći računa o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, dostavili pisani prigovor koji bi mu mogao pomoći u konkretnoj situaciji", rekla je ona.

Arvaiju i njegovoj porodici ostaje da sačeka odgovor Ratela, a o porodičnom ljetovanju, fotografijama i početnoj ideji da djeca u povratku iz Grčke, kada već budu u zemlji, prekrate dugo putovanje surfovanjem preko mobilnog telefona, tvrdi Ðerđ, ne priča više niko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije